Спецчасти бранят Евро 2016 с лютив спрей

Спецчасти от Германия ще помагат за сигурността във Франция по време на стартиращото днес Евро 2016 по футбол. Говорителката на германската полиция Никол Белингхаузен потвърди, че освен с пистолети униформените ще са въоръжени и с... лютив спрей. Организаторите обявиха, че не изключват възможността някои от срещите да се играят зад закрити врати, ако се разиграят определен тип рискови сценарии. Не само мерките за сигурност, но и неблагоприятни климатични условия могат да доведат до подобен ход.

„Нямаме конкретна заплаха за определен мач от Евро 2016“, каза Жак Ламбер, председател на организационния комитет на европейското първенство.

В същото време авиокомпанията Air France се очаква да обяви стачка през уикенда след като преговорите за по-добри условия на труд се провалиха. Работниците от националната железопътна компания SNCF продължиха с протестите. Стачка има и сред сметоизвозващите фирми, а в поне 15 квартала на Париж кофите за боклук са обърнати и отпадъци се пилеят по улиците. Служителите настояват за по-добри условия за труд.

Часове преди старта на Евро 2016 стана ясно, че шампионът във Франция може да спечели максимум 27 милиона евро. Общият награден фонд на първенството е 301 милиона. Всеки от 24-те отбора ще получи по 8 млн. евро за участие. В груповата фаза ще има бонуси от 1 млн. евро за победа и 500 000 евро за равенство. Всички участници в 1/8-финалите ще получат допълнително по 1,5 млн. евро, а осемте четвъртфиналисти - по 2,5 млн. евро. Полуфиналистите ще заработят допълнително по 4 млн. евро.

Отборът, който победи във финала ще прибере 8 млн. евро, а загубилият - 5 млн. евро. Това означава, че ако бъдещият шампион спечели всички мачове в груповата фаза, той ще получи общо 27 млн. евро от наградния фонд срещу 23,5 млн. евро на Евро 2012. Преди 4 години общият награден фонд беше 196 млн. евро, но отборите бяха 16 вместо 24. Както и на Евро 2008, където участниците си разделиха 184 млн. евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят