След стрелбата по Митьо Очите: Всяка лъскава кола на морето - под лупа! (обзор)

Димитър Желязков, наричан Митьо Очите.

"С такива усилия успях да върна руските туристи, да докараме румънски туристи в България и някакви си там махленски биячи да ходят да си решават въпроса с брадви!" С тия думи министър-председателят Борисов коментира гневно престрелката в курорта "Слънчев бряг", в която бе ранен Димитър Желязков - Митьо Очите, а негов гард беше убит. По-късно на прокурорска пресконференция в Бургас бе съобщено, че при извършването на престъплението брадви нямало.

Премиерът описа ситуацията така: "Eдна махленска свада на кандидат-зет с бивш затворник за паркомясто". После разкритикува остро някои от действията на вътрешното министерство: "Това, което мога да кажа, че намирам по-късните действия на МВР за грешка. Сутринта извиках министър Бъчварова - тя сега отива в Бургас, дори отложи пътуването си за Европейския съвет на вътрешните министри, ще прати заместник. Единственият въпрос, който имам е: "Защо пред болницата не бяха арестувани тези, които дойдоха там?"

Журналисти се оплакаха, че по-рано пред болницата, където бе закаран Митьо Очите, се събрали десетки негови близки и служители. Те се държали изключително шумно и агресивно с представителите на медиите и случайните минувачи, които се опитали да им направят забележки. "Всички останали действия на полицията са правилни", каза министър-председателят. Той отбеляза, че след кръвопролитието курортът е наситен с полицейски сили - имало и данъчни, и ченгета, командировани из цялата страна.

"Въпреки че са унищожили видеоматериалите, които имат в заведението, съседните камери са иззети, така че се надявам в рамките на днешния ден да бъдат задържани всички участници", каза Бойко Борисов. "Няма да има непроверено луксозно возило, влязло в курорта, освен от полицейски и от данъчни служители. Това, което мога да им обещая сега, че съм изпратил и данъчните и всички полицаи и няма да има луксозен автомобил без данъчна проверка през целия сезон в Слънчев бряг. Отсега ги предупреждавам - произход на средства, фирми, на кой се води, как е купен, как е докаран" - така министър-председателят се закани на крайморския подземен свят.

Извадиха 4 куршума от Митьо Очите, пети остана

Четири куршума са извадени от тялото на Димитър Желязков - Митьо Очите, а един от тях остава в гърдите. Засегнати са коремът, пикочният мехур, белият дроб и бедрото на несебърския бос. Петото парче олово остава, защото е много рисковано да бъде пипано. При продължилите с часове операции са прелети 25 сака с кръв и плазма. Следващите 12 часа са критични за живота му и пациентът не бива да се мести независимо от настояването на близките му, заяви вчера д-р Георги Матев от болницата в Бургас.

Митьо Очите бе надупчен при стрелба в заведението „4you” в Слънчев бряг минути пред 21 ч в сряда. На място бе убит бодигардът му Александър Алексиев, по прякор Сашо Водолаза. Друг от аверите, наричан Кольо Магарето, е бил улучен в крака, но раната не е тежка.

Около 40 души са участвали в гангстерската саморазправа. До вчера следобед бяха задържани седем от тях. От прокуратурата съобщиха, че за убийството на Сашо Водолаза е повдигнато обвинение на Тодор С.

МВР обяви за издирване още осем лица от туристическия бизнес в Слънчев бряг. Сред тях е и Марчо Марков, участник в тв предването "Сървайвър". Рано следобед вчера в полицията в Бургас с адвокат са се предали Божидар Георгиев Кузманов-Божо и Георги Иванчев, известен преди години с побой над трима полицаи.

Според криминалисти разправията била между бившия висаджия Очите и бившия сикаджия Божо, който управлява ресторанта "4you" и дискотеките "Оксижен" в Несебър и Банско.

Главният секретар на МВР Георги Костов нарече скандала "битов". Версията му е, че Божо забранил на таксита на Очите да спират за клиенти пред несебърския "Оксижен". По документи таксиметровата компания се водела на Станислава - дъщерята на Очите. В сряда следобед тя пратила приятеля си да поиска обяснения от Божо. Вместо да се върне със споразумение, кандидат-зетят на Очите получил як пердах от биячите на Божо и се жалвал на бъдещия си тъст. Като в доброто старо време Очите си облякъл бронежилетката и събрал ударна бригада от 30-ина дебеловрати момчета. Още щом се появили на входа на "4you", били посрещнати от дъжд куршуми. Стреляли 10-ина от хората на Божо. После хвърлили на мястото три пистолета - един газов и два бойни. Само едно от оръжията било законно, казаха запознати.

Запитана дали стрелбата може да е заради нарковойна, окръжната прокурорка на Бургас Калина Чапкънова заяви, че засега е рано версията за неуредени сметки и дрога да се изключва.

Несебърският крими герой живее в хотел "Парадизо", наричан заради него "Пандизо"

Димитър Желязков , по-известен като Митьо Очите, е роден на 19 септември 1972 г. в Несебър. Прякорът му е от детинство заради изпъкналите му очи, но той самият твърди, че е заради лафа от българското киното: "Ти знаеш ли, че имаш страхотни очи?"

В началото на 90-те години започва кариерата си като частен охранител от ВИС в курорта "Дюни", а после работи като личен гард на Пламен Тимев-Ганди. Първата страница от крими досието му е написана през 1995 г. за въоръжен грабеж. Малко по-късно полицията периодично започва да го обявява за издирване за наркотици, отвличане и малтретиране на дилъри. През 1997 г. заплашвал свидетелка по дело за атентат срещу екскмет на Несебър.

На 9 ноември 2001 г., когато пред дома му в Несебър избухна кола бомба, уби съпругата му Тянка, брат й Славчо и бодигардът им Николай Бъчваров.

Сред приятелите си в родния си град Очите е популярен с фразата: "По-добре пет години да живееш като лъв, отколкото 15 години като мишка." Той има две дъщери от загиналата си съпруга Тянка и момче от втората си съпруга Антигона, което е кръстено на него.

През 2010 г. Очите получи присъда от 4 години и 10 месеца затвор като бос на наркобанда след споразумение с прокуратурата, което бе увеличено с още 18 месеца. Съдът постанови конфискация на негово имущество за 2,3 млн. лв. За пране на пари бяха осъдени условно майка му, вуйчо му и жена му Антигона.

Очите излезе от затвора през март 2012 г. и направи всичко възможно около името му да не се шуми. Заживя при вуйчо си в село Кошарица. Напоследък домът му бил в хотел "Парадизо", който зевзеците заради него нарекоха "Пандизо".

В стрелбата изплува сянката на Бай Миле

Сянката на сикаджията Бай Миле, застрелян през 2004 г. с още 5 души, изплува покрай стрелбата в Слънчев бряг. Смята се, че в миналото Божо е бил един от приближените му хора, който по-късно останал верен на вдовицата Силвия Панагонова. Сред обявените за издирване вчера бе 28-годишният Радослав Янков Попов - син на Янко Попов-Туцо от Самоков. Неотдавна бащата получи 10 години затвор за участие в бандата на "Килърите" с бос Петър Стоянов-Сумиста. Делото още не е решено окончателно.

Туцо-младши е съдружник с Панагонова и двете деца на Бай Миле - Милчо и Йоана, във фирмата "Казино бийч ризорт груп", който има заведения и в Слънчев бряг. Според осведомени през 2013 г. Божо се опитал да елиминира Панагонова и Радослав Попов, но тази информация не бе потвърдена вчера.

Опозицията: Защо с гангстерска война откриваме туристическия сезон?

Отговор на този въпрос поиска депутатът от БСП Атанас Мерджанов часове сред стрелбата по несебърския наркобос Митьо Очите. Социалистите поискаха да дойде в парламента лично вътрешния министър Румяна Бъчварова.

"МВР шефове и Борисов са били на купон край морето на гости на представителя на "Лукойл" за България Валентин Златев, докато бандити се стреляха в Слънчев бряг", заяви депутатът от РБ Атанас Атанасов. "МВР е било информирано предварително, че се готви нападение срещу Очите, те са бездействали с очакване техният човек да победи, но са подценили противника", допълни той. По-рано генералът заяви: "Главсекът на МВР възпроизвежда немощ."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право