Славчо Атанасов - Патриот с лични каузи

Депутатите от групата на Патриотичния фронт решиха във вторник вечерта да отстранят Полина Карастоянова от всички комисии в 43-ото Народно събрание и на нейно място като председател на парламентарната комисия по култура и медии да бъде предложен бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов. Сред посочените от патриотите мотиви за неговата номинация са, че той е диалогична и консенсусна фигура, както и фактът, че по време на неговия мандат започна подготовката на града под тепетата за Европейска столица на културата през 2019 г.

"Намаляването на ДДС върху книгите и учебниците ще е личната ми кауза на председател на комисията по култура и медии, ако бъда утвърден от Парламента", бяха едни от първите думи на депутата от Патриотичния фронт Славчо Атанасов, след като бе предложен от своите колеги от групата на ПФ в 43-ото Народно събрание да смени Полина Карастоянова на този шефски пост. "Ние сме единствената държава в ЕС с 20% ДДС върху книгите, никъде другаде няма толкова висок налог. Във Великобритания данъчната ставка върху книгите е нулева, в Полша и Русия - също, в повечето страни от ЕС е между 3 и 5%, във Франция е 5,5%, в Белгия и Гърция - 6%, в Германия - 7%, а у нас - цели 20%. Започнал съм тази борба още в края на мандата си като кмет и се надявам сега с поста, който ще заема, това да стане и ДДС-то за книги и учебници да падне. Ще внеса законопроект и ще разчитам на подкрепа от всички", декларира Славчо Атанасов.

Според най-верните му приятели за него тази кауза наистина е много лична, защото 1/2 от месечната му заплата отива за...книги. "Аз по-четящ човек от Славчо Атанасов не съм срещала. Чете всичко - от художествена и историческа литература до философски, икономически и политически трудове", твърди дългогодишната директорка на Народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив Радка Колева. Тя заедно със Славчо Атанасов и съмишленици съставиха и издадоха детски "Патриотичен буквар", раздаван години наред в Пловдив и няколко области на първолаците в първия им учебен ден.

Докато кметува под тепетата от 2007 до 2011 г., Славчо Атанасов дарява куп книги на читалища и библиотеки и спомага за утвърждаване на фестивала на книгата "Пловдив чете". "Няма да забравя как Славчо Атанасов подаде ръка в труден момент на Йордан Велчев, за да може да седне и напише 3200 страници от трилогията "Балканският човек", която сега ще бъде издадена от ЮНЕСКО", спомня си издателката Божана Апостолова. Тя и останалите издатели у нас са безкрайно щастливи, че "техен четящ човек" ще оглави парламентарната комисия за медии и култура. Освен редуциране на ДДС-то за книги и учебници издателите очакват от Славчо Атанасов да се пребори и за премахване на налога, когато дават книги на библиотеки и читалища, защото не правят сделка, а дарение.

Увеличаване на парите за култура е друга кауза, която депутатът от Патриотичния фронт също е приел присърце. "Ще положа усилия и усърдие парите за култура в обозримо бъдеще да надхвърлят печалните в момента 0.52% от БВП. Моята философия е, че държавата трябва да осъществява протекция и полага повече грижи за съществуването на творците в днешните недобри пазарни условия и за тяхното оцеляване. Държавата е тази, която трябва да създаде фондове към различните гилдии, да субсидира и да развива културната среда, а не постепенно да напуска тази най-важна за нацията сфера", категоричен е Славчо Атанасов, според когото има какво още да се направи за финансиране на различните изкуства. След като бъде утвърден за шеф на комисията, депутатът от Патриотичния фронт планира да проведе срещи с всички гилдии - художници, актьори, писатели, журналисти. Първата най-вероятно ще е с новия генерален директор на БНР Александър Велев, тъй като живо се интересува от съдбата на "велик журналист" като Лили Маринкова и дали истинската причина за раздялата с нея е навършена пенсионна възраст.

Друга лична кауза на Славчо Атанасов, която в момента временно е във "фризера", е да се завърне на бял кон като кмет на Пловдив. По-малко от 1400 гласа не му достигнаха на балотажа на 1 ноември 2015 г., за да свали Иван Тотев. Вероятно ще има и трета битка за Пловдив между двамата на следващите местни избори, ако градският лидер на ГЕРБ не реши, че 2 управленски мандата му стигат.

Рицар на книгата

Славчо Атанасов е носител на приза "Рицар на книгата" в категория политик/общественик с най-голям принос и подкрепа за развитие на издателския бранш за 2011 г. Асоциация "Български книга" връчва тази награда на тогавашния кмет на града под тепетата за моралната и финансова подкрепа на фестивала "Пловдив чете". Бившата директорка на Народната библиотека "Иван Вазов" Радка Колева му връчва читателска карта №1 и го номинира за Следовник на народните будители заради помощта му към местните читалища и издадения от него и екип от млади хора "Патриотичен буквар" за първокласници.

Преди да се хвърли в политиката и стане първо кмет на район "Тракия", а след това и градоначалник на Пловдив, Славчо Атанасов работи като психолог в ромския квартал "Столипиново", макар че е завършил Висшето военно артилерийско училище в Шумен, а след това взема диплома за юрист от Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий" и става член на Пловдивската адвокатска колегия.

ЗА НЕГО

Добър избор

Номинирането на Славчо Атанасов за председател на Комисията по култура и медии е добър избор. Той е изключително привързан към културата и за него мога да кажа само добри думи. Показвал е една огромна любов към книгата и към културата.

Академик Антон Дончев, писател

Политик със специално отношение към културата

Познавам Славчо Атанасов много отдавно и мога да ви уверя, че той има специално отношение към културата. Отнася се с голяма любов към книгите, защото отдавна е прозрял истината, че без култура ние сме една джунгла и нищо повече. Инициативата му за намаляване на ДДС за книгите е възхитителна. Сигурна съм, че ще хвърли всичките си сили и енергия за тази кауза.

Божана Апостолова, поетеса, писател и собственик на издателска къща "Жанет-45"

Четящ човек

Най-после четящ човек да бъде сложен на такова отговорно място. През последните години се нагледахме на нечетящи министри и председатели на парламентарната комисия за култура. Пожелавам на Славчо Атанасов да се пребори с финансовия министър за ДДС-то. Защото става дума не само за книгите, а и за учебниците, образованието, читалищата, библиотеките и културата. Четящата общност на България ще го подкрепи.

Стойо Вартоломеев, управител на Издателска къща "Хермес"

Политиката му като кмет бе клозетна

Славчо Атанасов няма никакъв опит в областта на културата и медиите. Затова лично за мен е изненада, че е номиниран точно заради досега си с тях като кмет. По негово време Пловдив бе мъртъв град, 4-годишното му управление бе мандат на застоя, а политиката му бе клозетна. Като кмет ще се запомни с помпозните откривания на тоалетни с мажоретки и с мерака си да приеме световноизвестния чешки скулптор Давид Черни в кенефа в градската градина. Дано и политиката му в сферата на културата и медиите не е също така клозетна. Номинацията му е чисто политическа и ако бъде избран, очаквам празни приказки и дискусии без реални резултати...

Любомир Минчев, главен редактор на вестник "Марица", издател на сайта "Политика в Пловдив"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи