Спецпрокуратурата поема делото КТБ. Цветан Василев - бос на банда (обзор)

Вчера стана ясно, че Висшият съд в Белград е разрешил екстрадицията на Василев в България.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев ще бъде изправен пред спецсъда като лидер на престъпна банда, която присвоила 206 млн. лв. от банката. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Вчера обвинители от Софийската градска прокуратура са предали разследването по делото „КТБ“ на колегите си в спецпрокуратурата.

„Банкерът ще бъде обвинен, че е създал и ръководил група, която извършвала длъжностни престъпления с користна цел“, допълни Арнаудова. В бандата влизат и други 13 обвиняеми - касиери, одитори и изпълнителни директори.

Разследването по мегапроцеса в спецпрокуратурата ще води прокурор Ирина Арменова. Досега наблюдаващ прокурор бе Иван Гешев от СГП. В момента той е един от претендентите да оглави спецобвинението.

Арнаудова подчерта, че има още 344 дни за разследване, въпреки че по календар на 28 юни т.г. изтича двегодишният срок за събиране на доказателства. „През този период делото е стояло в съда и този срок се приспада от този за разследване“, обясни прокурорката.

По същото време вчера стана ясно, че Висшият съд в Белград е разрешил екстрадицията на Василев в България. Решението е от началото на май и е оспорено пред апелативния съд. След втората инстанция последна ще е думата на министъра на правосъдието. Василев избяга в Сърбия през лятото на 2014 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право