На 11 декември 2018 да почерпят

Зрелищен дуел във „Фермата“ отстреля още един участник преди финала

Венецуела и Русия ще проведат съвместни военни учения

Макрон обеща повишение на минималната заплата със 100 евро

Конституционният съд на Молдова отново отстрани Додон

Доналд Туск: Няма да предоговаряме Брекзит, но сме готови да помагаме на Великобритания

Откриха случаи на ку-треска по овце във Видиинско, заразен е и мъж

Проф. Георги Близнашки: Във Франция хората знаят за какво протестират, а у нас имат странни искания

Кметът на Благоевград с послание към децата в „Часът на приказния разказвач“: Няма по-хубаво място от дома

Министър Ангелкова: Туризмът хармонира с екологията, а лифтът е най-екологичния вид транспорт

Европа с отлична оценка за пътищата ни Асфалтът отговаря на всички стандарти, показват взетите проби, анализирани в Италия

Заев до Каракачанов: Мое право е да бъда македонец и да говоря македонски език

Пената и Любко заедно за ЧРД на Ганчев

Станишев: България и Румъния са изпълнили всички критерии за Шенген, играе се непочтена игра

Сайтът за глоби на КАТ рухна заради нов софтуер (обзор) Блокирани са и системите за издаване на шофьорски книжки

Екатерина Захариева подкрепи европейския кодекс срещу речта на омразата в интернет

Правосъдният министър Екатерина Захариева подкрепи подписания миналата седмица Кодекс за поведение срещу незаконната реч на омразата в интернет, съобщава пресцентърът на министерство на правосъдието.

Документът бе подписан между Европейската комисия и Фейсбук, Майкрософт, Туитър и Ютюб, и бе представен днес на Съвета на министрите на правосъдието в Люксембург от комисар Вера Йоурова.

В кодекса ИТ компаниите поемат ангажимента да въведат прозрачни и ефективни процедури за преглеждане на всички сигнали за реч на омразата с цел тя да бъде премахвана от техните онлайн платформи или достъпът до такова съдържание да бъде прекратен. Фейсбук, Майкрософт, Туитър и Ютюб поемат ангажимент да премахват тази реч в 24-часов срок от получаването на нотификация.

Нещо повече, компаниите поемат задачата да обучат своите потребители публикуването на какво точно съдържание няма да се толерира от тях. ИТ компаниите ще определят точки за контакт във всяка страна членка, които да получават сигнали за незаконно съдържание, за да се вземат мерки максимално бързо.

За целите на Кодекса страните се споразумяха да използват дефиницията за реч на омразата, съдържаща се в решение на Съвета на министрите от 2008 г. – „всякакво действие, публично призоваващо към насилие или омраза, насочено срещу групи от хора или към член на тази група, дефинирана по признак раса, цвят на кожата, религия, национален или етнически произход“.

На 14 юни 2016 г. в Брюксел ще се проведе среща на представители на държавите-членки за създаване на Група на ЕС на високо ниво за борба с расизма, ксенофобията и други форми на нетърпимост. От страна на България контактна институция е Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“.

По време на Съвета министър Захариева подкрепи от името на България предложението за Директива за някои аспекти на договорите за предоставяне на цифрово съдържание от търговци към потребители за услуги онлайн. В изказването си тя настоя проектът да се хармонизира със сегашните директиви за защита на потребителите и за договорите за онлайн продажби и продажби на други стоки от разстояние.

По време на заседанието на Съвета България подкрепи създаването на европейска централизирана база данни с пръстови отпечатъци на осъдени граждани от трети страни с оглед предотвратяването на терористични заплахи.
По отношение на предложението за Регламент за създаване на Служба на Европейския прокурор, министър Екатерина Захариева направи изказване, с което категорично подкрепи създаването на тази бъдеща европейска независима и ефективна институция. Тя призова в продължаващата работа по регламента да се намерят по-точни определения в текстовете за поемането на разходите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.