Постоянен арест за десет извършители на тежки умишлени престъпления в Търновско

Обирджия заплашва в магазин: “Парите, или ще ви заколя” Заподозреният е заловен, плячката му е само 270 лв.

Рецидивист с 12 присъди ограби ученик

Показват инкриминираните през соца издания на Райко Алексиев

Задържани са трима за грабежи в Пазарджик и Пловдив

Немската окупация на Франция пристига в българския ефир

Генномодифицираната царевица е полезна

Тежка катастрофа с пострадали на пътя Велико Търново – Русе Затруднено е движението при село Самоводене

Започна сезонът на санирането (СНИМКИ)

Комшия облече нощницата на съседа и легна в леглото му

Освободиха майката на близнаците, баба им поискала да ги гледа

Деветнайсет деца пострадаха при катастрофа с училищен автобус в Германия

Бойко Борисов: Предоставихме на Саудитска Арабия предложения за инвестиционни проекти (СНИМКИ) Премиерът се срещна с министъра на външните работи на Кралството Адел Бин Ахмед Ал-Джубейр

Заработи първият паркинг автомат във Велико Търново Стоманените устройства черпят енергия от светлината и са на пет езика

Осъдиха църковен настоятел, присвоил близо 1000 лв. Парите били от рента на църковни земи

Екатерина Захариева подкрепи европейския кодекс срещу речта на омразата в интернет

Правосъдният министър Екатерина Захариева подкрепи подписания миналата седмица Кодекс за поведение срещу незаконната реч на омразата в интернет, съобщава пресцентърът на министерство на правосъдието.

Документът бе подписан между Европейската комисия и Фейсбук, Майкрософт, Туитър и Ютюб, и бе представен днес на Съвета на министрите на правосъдието в Люксембург от комисар Вера Йоурова.

В кодекса ИТ компаниите поемат ангажимента да въведат прозрачни и ефективни процедури за преглеждане на всички сигнали за реч на омразата с цел тя да бъде премахвана от техните онлайн платформи или достъпът до такова съдържание да бъде прекратен. Фейсбук, Майкрософт, Туитър и Ютюб поемат ангажимент да премахват тази реч в 24-часов срок от получаването на нотификация.

Нещо повече, компаниите поемат задачата да обучат своите потребители публикуването на какво точно съдържание няма да се толерира от тях. ИТ компаниите ще определят точки за контакт във всяка страна членка, които да получават сигнали за незаконно съдържание, за да се вземат мерки максимално бързо.

За целите на Кодекса страните се споразумяха да използват дефиницията за реч на омразата, съдържаща се в решение на Съвета на министрите от 2008 г. – „всякакво действие, публично призоваващо към насилие или омраза, насочено срещу групи от хора или към член на тази група, дефинирана по признак раса, цвят на кожата, религия, национален или етнически произход“.

На 14 юни 2016 г. в Брюксел ще се проведе среща на представители на държавите-членки за създаване на Група на ЕС на високо ниво за борба с расизма, ксенофобията и други форми на нетърпимост. От страна на България контактна институция е Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“.

По време на Съвета министър Захариева подкрепи от името на България предложението за Директива за някои аспекти на договорите за предоставяне на цифрово съдържание от търговци към потребители за услуги онлайн. В изказването си тя настоя проектът да се хармонизира със сегашните директиви за защита на потребителите и за договорите за онлайн продажби и продажби на други стоки от разстояние.

По време на заседанието на Съвета България подкрепи създаването на европейска централизирана база данни с пръстови отпечатъци на осъдени граждани от трети страни с оглед предотвратяването на терористични заплахи.
По отношение на предложението за Регламент за създаване на Служба на Европейския прокурор, министър Екатерина Захариева направи изказване, с което категорично подкрепи създаването на тази бъдеща европейска независима и ефективна институция. Тя призова в продължаващата работа по регламента да се намерят по-точни определения в текстовете за поемането на разходите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете