Меглена Кунева: Затворихме пробойните, за да няма информация отвън в класните стаи

"Фактът, че ние затегнахме възможностите да се получава информация отвън в класните стаи докато се провежда изпита за седмокласниците, пък и не само, показа своето влияние. Имаше камери, имаше реално наблюдение, което не допусна да се преписва. Преди изпита категорично мога да кажа, че никой не е имал теста, защото затворихме всички възможни пробойни и затова, ако някой е решил да си "купи" теста - това е за негова сметка.

Нека да вървим една крачка напред и ако има такива сигнали, то те да достигнат достатъчно рано. Политиката на МОН, която трябваше да изберем от февруари насам е следната: ние ще затворим пробойните, за да не влиза обратно информация в класните стаи. Това е което направихме и много държа да е абсолютно ясно, че ако учител преди 3 часа на същия ден на матурите публикува теста, това е против разпоредбите на министерството и той ще бъде наказан", каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева пред БНТ.

Тя уточни, че предупреждение за този слаб резултат за изпитите след 7-ми клас е имало още преди няколко години и това е лятото на 2013 г. Тогава е станало ясно, че випускът, който тази година е 7-ми клас се е представил много зле на националното външно оценяване. Според нея тези данни, когато се появят година за година трябва да се анализират и да се вземат съответните мерки.

Кунева е категорична, че тази година настоящите четвъртокласници са с много добри резултати и се очаква, ако се задържи това ниво с необходимата грижа и настойчивост, то ще има добри резултати в 7-ми клас. "Двойките в 4-ти клас в момента са под 5%, тройките са под 10%, 2/3 имат петици и шестици. Това е общата статистика.

Ясно е, че има проблем с българския език, с математиката и освен това е ясно в кои области на страната имаме проблеми. Например в Сливен и Видин - едно от нещата, за които трябва да си дадем сметка и това с новия закон ще го изправим да кажем ясно и открито, че има голям брой деца, за които българският не е майчин език. Това означава, че те трябва специално да бъдат обучавани, да им се обърне специално внимание по български език, защото най-лошите резултати са по български език и литература", уточни Меглена Кунева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование