БСП и ДПС искат предсрочни избори (обзор)

Двете партии ще сезират КС за Изборния кодекс

Започнаха консултациите на опозиционните партии

БСП и ДПС обявиха, че предсрочните избори са неизбежни. Според двете партии нещата в държавата не вървели добре. Ръководствата на двете парламентарни групи се срещнаха вчера по инициатива на новия лидер на левицата Корнелия Нинова. Миналата седмица тя изпрати покани до всички опозиционни сили в НС с идеята да бъде създаден общ фронт срещу ГЕРБ

След срещата с ДПС Жельо Бойчев от БСП съобщи, че двете формации са обсъдили общи парламентарни действия. “Представихме нашите законодателни инициативи, които ще бъдат предприети в рамките на тази сесия и в началото на следващата”, добави депутатът от левицата.

Четин Казак от ДПС обясни, че се договорили да атакуват промените в Изборния кодекс и в Закана за училищното и предучилищното образование пред Конституционния съд. Двете парламентарни групи се разбрали да си помагат взаимно при събирането на подписите, тъй като поотделно нямат необходимия брой депутати.

Поради ангажимент на Корнелия Нинова, изникнал в последния момент, срещата не е била отложена, но на нея не присъства и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Предстоят още такива срещи между двете партии. Очаква се в близките дни БСП да се срещне с АБВ, БДЦ и “Атака”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика