Проф. д-р Силва Андонова става национален консултант по интервенционална неврология

Горанов: Няма манипулации на системата на митниците БАЦИС През юли 2018 г. ще приключи отстраняването и на последната критика от доклада на ДАНС, обяви Георги Костов

24 души са арестувани в Турция по подозрение в „терористична пропаганда“ срещу военната операция в Сирия

68-годишна загина, мъжът й с опасност за живота заради забравени котлони

Св. Синод: Истанбулска конвенция отваря широко вратите към морален разпад БПЦ призова парламента да не ратифицира споразумението

Грабител изтърси портфейл от чанта

Илияна Йотова: Преживяваме един от най-колебливите периоди в развитието на ЕС

Цеко Минев: В Европа правят по 200 лифта, а ние се обясняваме за един

Задържаха 20-годишен, ударил фелдшер в Спешния център в Нова Загора

Община Петрич довършва важни проекти през новата година

Нов център ще има Боровец, избират между 40 архитектурни проекта

Свищовлия счупи скулата на съседа си при побой

Затвориха тунела под връх Монблан заради навалял сняг

В Благоевград официално обявиха грипна епидемия, Петрич на прага

Откриха труп на мъж до заведение в Кърджали 12-годишно момче подало сигнала

Изнасяме повече стоки за Европейския съюз

Губим пазари в Русия, Турция и Китай

Най-голям е ръстът в експорта на цигари, алкохол и безалкохолни

Износът на България за страните от Европейския съюз се повишава с 2,6% през първите три месеца на тази година спрямо година по-рано, показват данните на Националния статистически институт.

От страната ни са изнесени стоки за 7,06 млрд. лв., като основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Великобритания.

Най-голям ръст е отбелязан в секторите “Химични вещества и продукти” – с 31,3% и “Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” – 28,8%, а най-голям спад се наблюдава в сектор “Минерални горива, масла и подобни продукти” – с над 50 процента.

В същото време обаче експортът за трети страни намалява с 13,8% за периода януари-април 2016 г. спрямо година по-рано и стига 4,63 млрд. лева. Само през април 2016 г. износът на България за трети страни спада с 26,8% спрямо съответния месец на предходната година

Половината от родните стоки отиват за Турция, Китай, Македония, Сърбия, САЩ и Русия. Именно за тези страни е регистриран най-големият спад на експорта. За Русия, Турция и САЩ той е с по над 16%, за Украйна – с 48,6 на сто, а за Китай – с 21,2%.

Намаление има и при вноса на стоки от трети страни – с 19,4% за първите четири месеца на тази година и е на стойност 4,96 млрд. лева. Основно страната ни внася стоки от компании от Русия, Турция, Китай и Украйна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.