Лошо, Георгиева, много лошо С фалшиви новини срещу прокуратурата и Българското председателство на ЕС

Природният газ поскъпва с 2,5% от април Без промяна на парното и водата

Съдът реши директорът на здравната каса в Ловеч да остане под домашен арест

Министерство на финансите с 18 мерки срещу корупцията Режат външни фирми от достъп до документи за конкурси

82,9% от българите са със собствено жилище

Застраховка за 1,4 млн. лв. има туроператорът на пострадалите в автобус в Египет българи

НАП продаде на търг училище в Елена Имотът вече е собственост на софийска фирма срещу 40 042 лева

Прокуратурата разследва убийството на жена в Перник

Тереза Мей отново обвини Русия за отравянето на Сергей Скрипал

Нинова: Причината за дупките по пътищата е корупцията

Меган Маркъл може да се венчае със сватбената тиара на принцеса Даяна

Язовир Тича отново прелива Няма опасност за хората

Путин: Имаме планове за намаляване на военните разходи през тази и в следващата година

Томислав Дончев: Стокообменът между България и Сърбия има значителен потенциал за ръст

Ердоган: Във Варна ще кажа на ЕС – или плащайте, или си признайте честно, че няма да има пари за бежанци

Гърци идват на крематориум у нас

Стотици гърци годишно идват до София, за да кремират починалите си близки. В Южната ни съседка православието е държавна религия, а това означава, че единственият приемлив погребален ритуал е погребението. Софийският крематориум е единственият работещ у нас, генерира милиони левове доходи, разказва БТВ.

„В Гърция църквата не приема кремацията на покойниците и превръщането им в прах. Православната църква иска полагането на покойниците в земята. Затова сме тук”, споделя Йонас, което е от Солун и придружава свой приятел, чиито близък е починал.

„Гърция, това е единствената държава, където православието е държавна религия и затова се налага това становище, което го има и у нас и във всички православни църкви, разбира се, че е редно покойникът да бъде погребан”, обяснява отец Васил Коцев.

Православието отрича кремацията, но при острата липсата на места в гробищните паркове на големите градове у нас, се превръща в единствена възможност.

Директорът на „Крематориум София” АД Димо Петров коментира, че в големите градове има все повече кремации. На първо място – заради изчерпване на парцелите в гробищните комплекси.

Отец Васил Коцев признава, че „нуждата налага да се пренебрегнат правилата на църквата в някои отношения”, тъй като липсата на места за погребване на покойниците е станала урбанистичен проблем.

Заради наплива на гърци и все повечето българи, които избират тази процедура за своите починали близки, понякога се чака с дни за кремация.

Каква услуга избират от южната ни съседка?

„Това, което те предпочитат е кремация, която се получава до 8 часа кремиране праха на покойника. Струва 1089 лева”, отговаря Петров.

Превозването на гръцките покойници в България е канал, разработен от гръцките погребални агенции. Нито един от служителите на гръцки агенции не се съгласи да разкаже за бизнеса.

Софийският крематориум, който е единствен у нас, работи на пълни обороти. Тази печеливша монополна услуга, генерираща милиони левове годишно, е била 100% собственост на Столична община. Но без конкурс е станала 80% частна собственост.

„Това се е случило 2001 година. Софиянски е бил кмет, пристъпили са към учредяване на АД, в което са поканили италиански акционери и, съобразно акционерния договор, са разпределили участието и така се е получило”, обяснява директорът Димо Петров.

Големите приходи от гръцки покойници за софийския крематориум скоро ще спрат. Необходимостта е накарала и гръцката църква да отстъпи от канона.

„В Гърция вече се строи крематориум и скоро няма да е необходимо гърците да идват тук. До два-три месеца гръцкият крематориум ще е готов”, споделя Йонас.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.