Генералният секретар на ООН признава, че Саудитска Арабия му извива ръцете за правата на децата

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призна, че решението за изключването на Саудитска Арабия от „черния списък“ на страните, виновни в нарушаването на правата на децата, е било прието под натиска на Рияд и неговите съюзници. Той поясни, че Саудитска Арабия и държавите около нея са изнудвали ООН за това, че в противен случай ще прекратят финансирането на редица програми на Световната организация, предаде Интерфакс, цитирана от "Фокус".

„Това бе едно от най-трудните и болезнени решения, които някога съм приемал“, заяви Бан Ки-мун. Той каза, че е постъпил така с „напълно реалната перспектива“ за това, че милион деца в Палестина, Южен Судан, Сирия и Йемен „ще страдат сериозно“ при затварянето на програмите за помощ.

Правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“ заяви, че генералният секретар на ООН е капитулирал под натиска на Саудитска Арабия.

„Този списък позволява политически манипулации и губи своята надеждност, а също така подкопава позицията на Бан Ки-мун по въпросите за правата на човека“, пише в заявление на организацията.

Правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ определи решението на ООН за преразглеждането на списъка като „безпрецедентно“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят