Антоний Гълъбов: Задължителното гласуване е знак за безсилие

Онова, което интересува политическите партии, е как да се сговорят за следващите парламентарни избори. Те не са готови за редовни президентски и предсрочни парламентарни избори. Оттук идва напрежението, заяви политологът Антоний Гълъбов, предаде БНР.

"В момента онова, което интересува политическите партии не е авторитета на президентската институция, не е усилието да се осмисли мандатът на г-н Плевнелиев, защото той е много интересен. Той до голяма степен промени ролята на президентската администрация", каза той.

По темата за задължителното гласуване Антоний Гълъбов заяви, че по този начин не се гради съвременната демокрация: "Всяко задължително нещо носи определен вкус на безсилие. Въвеждането на задължение винаги е израз на безсилие и отказ от политика. Открои се един нов модел на отношение към българските граждани, живеещи в чужбина. Последните промени маркират началото на една нова фаза и влязоха, за голямо съжаление, в рамките на една нова социална травма. Това е дълбоко травматичният ефект на заминаващите млади хора от България."

Според него с промените в Изборния кодекс, засягащ българите в чужбина, става дума за затруднения за реализирането на права, а не за отнемането им.

"Промените в изборните правила се оказаха много важна оценка и период от трансформацията на партийната система в България. Тя се намира в колапс и практически българските граждани нямат усещането, че партиите вършат работа, свързана с тяхното представителство. Неизбежна е трансформацията на партийната система. Тези 2 години бяха много показателни именно с усилието да бъдат променени правилата, за да оцелеят определени политически субекти. Желанието да бъдат променени правилата идва от отказа да се дебатира кризата на легитимност в политиката", обясни Гълъбов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика