Ботьо Ботев: Митьо Очите е проблем №1 на Слънчев бряг

Стрелбата в Слънчев бряг, при която пострада соченият за силов бос Димитър Желязков – Митьо Очите, е третата ситуация, в която животът му е бил застрашен, каза бившият директор на отдел "Убийства" в НС "Полиция" Ботьо Ботев пред БТВ.

Инцидентите са ставали в началото на века. Разследващите разбрали за изпратените в Несебър изпратени наемни убийци почти инцидентно.

„Случайно или не, работеше се по друго направление. Организира се така, че хората бяха зашифровано задържани. Те отнесоха вече присъди за незаконно оръжие”, каза той и обясни, че на случая не е давана никаква гласност.

В публичното пространство името на Митьо Очите се появи през ноември 2001 г., когато при бомбен атентат загинаха жена му, брат й и техен бодигард.

"Наистина професионално подготвено, достойно за крими трилър - и самата организация, и самото изпълнение. Изключително добра подготовка – кола бомба пред дома му, взривът беше много голямо количество. За втори път у се размина, защото човекът, който натисна копчето, го сбърка с един от излизащите”, разказа Ботев.

Той посочи, че след 4 месеца оперативна работа се е стигнало до осъдителни присъди за всички по веригата – от изпълнителите до поръчителя.

През годините, Ботьо Ботев е имал множество срещи с Димитър Желязков. Описа го като „сложна натура”, която днес има влияние даже в общинските съвети.

"Може да се водят разговори с него, до известна степен примитивен, но в основата си има една природна хитрост, която е в психиката му, в цялата му дейност. Той с времето се изгради действително като една от водещите фигури в Несебър”, разказа той.

По думите на криминалиста, от години в морския град всички са се съобразявали с Очите, който се е наложил особено през първите години с помощта на бруталните си действия.

„Има случаи тежки в Несебър, които така или иначе са организирани от неговите хора, а индиректно мога да кажа, че не е ставало без неговото съгласие – убийства, тежки, много по-тежки от това, което е в момента”, отбеляза Ботев.

Според него престрелката от сряда вечерта вероятно е предотвратила побой, при който не е ясно дали е нямало да има още повече жертви и ранени. Той беше категоричен, че Очите и десетките му гардове са отивали за наказателна акция.
МВР действа на сляпо.

„След като Желязков представлява проблем №1 за комплекса (Слънчев бряг – б.р.) от дълго време, как си представяте Вие 30 човека да тръгнат около него да осъществяват едно наказание и измежду тези 30 човека да няма един, който да подаде предварително информация?”, запита Ботев.

По думите му хора като Очите са изключително трудно предвидими, ако полицията не разполага с надеждни информатори.

Ботьо Ботев специално похвали разследващите в Бургас за това, че в рамките на 30 часа са свършили изключително много работа и вече има много хора в ареста.

Според него самият случай ще бъде лесен за решаване, като основното затруднение ще е да се установи кой е причинил смъртта на един от гардовете на очите при стрелбата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право