Юрист съден за кражба стана нотариус, опонентите му сочат нередовни документи

40-годишен юрист от Велико Търново, който е съден за кражба, е станал нотариус за район Горна Оряховица. Според опонентите му това се е случило като са използвани нередовни документи. Фрапиращите данни излезли на яве при обжалването на резултатите от конкурса от негови опоненти.

Свилен Илиев практикува като адвокат в старата столица, но през април миналата година решил да кандидатства за нотариус. За позицията се състезавали десетки прависти от цялата страна. В края на юни 2015 г излезли резултатите и се оказало, че позицията е спечелена от Илиев. Изборът му бил оспорен пред Върховния административен съд от други юристи, които смятат, че са допуснати сериозни нарушения по казуса. Те се заровили в подадените от Свилен Илиев документи при кандидатстването и се натъкнали на стряскащи факти.

Оказало се, че през 1995 г, когато Илиев е бил 19-годишен е бил съден от Районния съд във Велико Търново. На 19 април 1996 г магистратите постановили наказание от 1 г условно. Хронологията на фактите сочи, че през 2002 г въпреки, че е с присъда, е станал адвокат без да е имал право. Едва 2 г по-късно е бил реабилитиран. През 2008 г, Свилен Илиев се явил на конкурс за нотариус. За съдебното му минало тогава не се разбрало, защото изкарал тройка на писмения изпит, не бил допуснат до устно изпитване и се разминал с длъжността.

След поредния конкурс, който Илиев спечелил обаче претендентката за позицията Ива Петрова обжалвала решението на комисията пред Върховния административен съд /ВАС/. Тя оспорила конкурса като опорочен като разкрила, че Свилен Илиев при кандидатстването е представил свидетелство за съдимост от 9 март 2015 г. В него пише, че не е осъждан и че трябва да послужи през Министерството на правосъдието за участие в конкурс за нотариус. По време на делото адвокатът на Ива Петрова поискал да бъде изискано ново удостоверение за съдимост на Илиев от съда в Павликени. Това било направено и въпросната справка е представена пред съда. Тя е от 28 януари 2016 г и в нея пише, че е осъждан. Упоменато е и, че е реабилитиран. От този документ става ясно, че Свилен Илиев е депозирал молба за реабилитация едва на 21 януари тази година или 7 месеца след като е спечелил конкурса за нотариус.

"Прави впечатление, че свидетелството за съдимост, с което е кандидатствал за нотариус незнайно защо е издадено от Бюрото за съдимост към Районния съд в Павликени", казват негодуващи от конкурсните резултати.
Те дори успели да се доберат до доказателство, че таксата от 5 лв за издаването на това свидетелство е платена с дебитна карта на името на съпругата на Свилен Илиев-Галя Илиева, която е съдия във Велико Търново. Разпечатка от извлечението от пос-терминала е приложена към делото.

"Конкурсът е опорочен, защото много кандидати не са били допуснати до участие заради непълноти в документите за кандидатстване, а свидетелеството за съдимост на Илиев, което е половинчато е било прието. Освен това той е посочил само Горна Оряховица като място, където да практикува, докато всички кандидати се презастраховат като упоменават поне 3 района. Това буди съмнения, че Илиев е бил сигурен, че ще спечели позицията", възмущават се порязани кандидат-нотариуси.
Покрай фактите около спечелилият конкурса юрист, изплували и други нередности. По делото ВАС допуснал да се изготви графологична експертиза, която пък доказала, че оценките на кандидатите в протоколите са вписани от председателя на комисията Борис Илиев, вместо да бъдат нанесени лично от всеки член на изпитната комисия.

По делото заведено от Ива Петрова, Свилен Илиев е дал писмено становище.

"Оспорвам твърденията на жалбоподавателката, че не отговарям на изискванията за заемане на длъжността поради присъдата от 1996 г. В моя случай пълната реабилитация по право е настъпила още през май 2004 г, много преди участието ми в конкурса за нотариуси", изтъква Илиев.

Пред репортер на "Труд" той заяви, че нищо незаконно не е извършил и че истината скоро ще бъде доказана в съда. "Тричленен състав на ВАС вече се произнесе в моя полза, но делото ще се гледа и от петчленен състав. Нападките срещу мен са тенденциозни и неоснователни. Посочих единствено Горна Оряховица, защото само този район ме интересува. Подадох заявление за свидетелство за съдимост в Павликени, защото жена ми е съдия в Районния съд във Велико Търново и не исках да я обвинят, че е оказала някакво въздействие върху административните служители. Правиха ми проверки откъде ли не. Имаше донос до Министерството на правосъдието, разпитваха ме в прокуратурата. След обвинение, че съм фалшифицирал свидетелството за съдимост бях обект обект и на полицейско разследване ", изтъкна Свилен Илиев.

По отношение на това как е станал адвокат през 2002 г, след като сам заявява, че е реабилитиран 2 г по-късно, Илиев коментира: "Никога не съм вършил нищо нередно. Винаги, когато съм кандидатствал за работа или конкурси, съм прилагал удостоверения за съдимост и в тях е пишело, че не съм осъждан.Дори през 2001 г кандидатствах за асистент по наказателно право във ВТУ и спечелих конкурса".
Свилен Илиев категорично отказа да застане пред обектива на репортерския фотоапарат. На журналистически въпрос за какво е съден, адвокат Илиев, отсече: "Не съм осъждан! Не съм осъждан!".

За скандалния конкурс, потърпевшите юристи са сезирали нотариалната камара. Илиев пък не може да встъпи в длъжност като нотариус, докато съдът не се произнесе окончателно по казуса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право