За 110 години Археологически музей във Варна възстановиха кабинета на Хермин Шкорпил

Кабинетът на един от създателите на Археологическия музей преди 110 години – Хермин Шкорпил, е възстановен в юбилейната изложба „Спомен за началото”, наредена в една от най-емблематичните сгради на Варна. Могат да се видят бомбето, сакото, чадърът и писалището на един от бащите на българската археология, които се показват за първи път.

От брат му Карел Шкорпил, пръв главен уредник на музея, са запазени тетрадката му с лекции по геометрия на чешки език, дървен триъгълник и записки, предоставени от неговия правнук арх. Александър Херма. В изложбата са наредени документът на Карел Шкорпил за почетното му гражданство във Варна и личната карта на Хермин Шкорпил. Точно на 11 юни 1906 г. е бил открит Археологическият музей, като първоначнално експозицията му е била разположена на тавана в сградата на Варненската девическа гимназия.

Любопитното е, че още на следващата година в музея пристига княз Фердинанд, който поставя автограф на първата страница на първата книга за посетители , макар че братята Шкорпил му спестили тогава качването по изключително стръмните стълби към тавана, разказа кураторът на изложбата и уредник в отдел „Археология” Теодор Роков.

През 1945 г. музеят е обявен за държавен и по-късно експозицията му е преместена в някогашната сграда на Кукления театър, но е върнат обратно в девическата гимназия през 1983 г. 10 години по-късно сградата му е предоставена изцяло. Един от неговите активни главни уредници е бил и архимандрит Инокентий Софийски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура