Общинският съветник от БСП Огнян Стоянов в Горна Оряховица: Общината се готви да плати 80 000 лева за втори анализ на въздуха

Пореден магистрат от СГС печели дело срещу дисциплинарно наказание, поискано от Лозан Панов

Разследват майка, държала дъщерите си под ключ в Свищов Съсед разкрил на полицията къщата на ужасите

Протести в Сливен срещу закриването на две училища

Вучич отива в Косово заради убийството на Оливер Иванович

ИАГ: 148 акта написаха горските инспектори за седмица

Закопчаха в съдебната зала подсъдим и го отведоха в затвора Извършителят бил много жесток - изгорил жив гларус и набучил главата му на ограда

БЛС: Съдът обяви за нищожни лимитите на болниците за 2015 година

Започна подготовката за изложбата на цветята

Каракачанов: Премиерът и парламентът ще подкрепят въвеждането на доброволна служба

Ученици умуваха мото срещу СПИН

Осъдиха шуменец, пребил йеховист

Калоян Паргов: По Стратегията от 2011-а СО похарчи 630 милиона, а въздухът сега е 5 пъти по-мръсен

Общинският съвет Варна свиква сесия за Морската градина Местният парламент ще обсъжда предложението за референдум

БФС се хвали с 19,1 млн. лв. Бюджет

Доц. Елица Димитрова от БАН: Намаляването на населението започва от социалистическия период

Снимка: БТВ

Последните изследвания потвърждават добре известна тенденция, която наблюдаваме от 1990 г. насам в България – на постоянен спад в броя на населението, отчете доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН пред БТВ.

По думите ѝ загубата средногодишно е около 25 хил. души – в следствие на миграция и отрицателен естествен прираст. Постоянството на тази тенденция е тревожно и заслужава широк обществен дебат и коментари.

На въпрос възможно ли е да се стопим доц. Димитрова посочи, че са правени различни прогнози от различни институции, които, за съжаление, показват, че населението ще продължи да намалява.

„Обикновено говорим за това, което се случва в преходния период, но тенденцията започва много по-рано“, посочи Димитрова, „Постепенно многодетният модел от началото на миналия век се променя. В социалистическия период България е почти идеално двудетно общество. За много кратък период от време обаче преминаваме към еднодетен модел“.

Според доц. Димитрова тенденцията на спад на раждаемостта в България се дължи на два фактора – първият е свързан с това, че се увеличава средната възраст на раждане на дете, макар българката все още да ражда относително рано първото си дете – на около 27 години, докато в западните страни средната възраст е около 30 години. Това обаче, което ни показват данните, е че спадът се дължи най-вече на отказа от второ раждане. Според ученият очевидни са влиянията на икономическите условия и на социалната подкрепа.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.