Доц. Елица Димитрова от БАН: Намаляването на населението започва от социалистическия период

Снимка: БТВ

Последните изследвания потвърждават добре известна тенденция, която наблюдаваме от 1990 г. насам в България – на постоянен спад в броя на населението, отчете доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН пред БТВ.

По думите ѝ загубата средногодишно е около 25 хил. души – в следствие на миграция и отрицателен естествен прираст. Постоянството на тази тенденция е тревожно и заслужава широк обществен дебат и коментари.

На въпрос възможно ли е да се стопим доц. Димитрова посочи, че са правени различни прогнози от различни институции, които, за съжаление, показват, че населението ще продължи да намалява.

"Обикновено говорим за това, което се случва в преходния период, но тенденцията започва много по-рано", посочи Димитрова, "Постепенно многодетният модел от началото на миналия век се променя. В социалистическия период България е почти идеално двудетно общество. За много кратък период от време обаче преминаваме към еднодетен модел".

Според доц. Димитрова тенденцията на спад на раждаемостта в България се дължи на два фактора - първият е свързан с това, че се увеличава средната възраст на раждане на дете, макар българката все още да ражда относително рано първото си дете – на около 27 години, докато в западните страни средната възраст е около 30 години. Това обаче, което ни показват данните, е че спадът се дължи най-вече на отказа от второ раждане. Според ученият очевидни са влиянията на икономическите условия и на социалната подкрепа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини