БАБХ извърши 198 проверки на пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци

Пожар в столичния квартал „Надежда 3“, мъж пострада

АПИ проверява поставянето на нови мантинели на пътя Своге-София

Миню Стайков свалил 10 кг в ареста Спецсъдът назначи експертиза за здравословното състояние на алкохолния бос

Американски промоутър присвоил 750 000 долара, предвидени за благотворителен концерт у нас, и купил къща на бившата си жена

Изпращаме утре втората група от 27-та ни антарктическа експедиция В рамките й ще бъдат реализирани шест проекта, специално финансирани от МОН

МВФ предупреди за опасност от нов имотен балон в Испания

Сделките с жилища нараснаха с 8-10% За лукс с гледка към вълните цената е двойна

Грешка в софтуера отворила данните на 52,5 милиона потребители на „Гугъл плюс“

България е 7-ма в ЕС по поскъпване на имотите Цените са нараснали със 7,5% през второто тримесечие

Баба от монтанско село дала 33 000 лева за разваляне на магия

Тони Николов: Макрон внесе разделение между протестиращите

Клошари подпалиха къща в Търново, огънят обхванал още две сгради Майка и двете и дъщери останаха без покрив заради огнената стихия

Влак дерайлира между гарите Реброво и Своге (СНИМКИ) Превозват 100 пътници с автобуси до Своге

Община Елена спечели 15 000 евро за безжичен интернет

Местната власт иска преходен период при приемането на новия ред за такса смет

Кметът на Велико Търново и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ Даниел Панов откри Национална среща на финансистите на общините.

Тридневният форум засегна няколко различни теми. Дискутирани бяха последните промени в нормативната уредба, които касаят местната власт, контролът върху публичните финанси, финансовите механизми в новия програмен период 2014-2020 г.

Във форума участваха над 500 кметове, общински съветници, счетоводители, одитори, финансисти и данъчни експерти от общините.Даниел Панов открои като най-дискусионен въпроса за новия ред, по който ще се определя размера на такса смет.

„Поставихме много въпроси при проведените срещи с Постоянната комисия по бюджет и финанси в Народното събрание и Министерството на финансите. Най-важното е да бъде определен преходен период между 5 и 10 години при приемането на новия ред за формиране на размера на таксата за битови отпадъци“, коментира Даниел Панов.

Дебати породиха и измененията в Закона за публичните финанси и реда за оздравяване на общини с финансови затруднения. Заместник-председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Диана Йорданова коментира, че механизмът и процедурите не трябва да се приема като заплаха, а като средство за решаване на проблеми.

„Финансовата децентрализация на общините остава важен въпрос, по който ще се водят дискусии с изпълнителната власт“, заяви още Панов.

Той информира, че приетите от Съвета по децентрализация Стратегия /до 2025 г./ и Програма /до 2019г./ са преминали предварително съгласуване от Министерство на финансите.

Даниел Панов обобщи, че в изтеклия програмен период местната власт се е справила много добре с усвоените средства. В общините са инвестирани около 5 милиарда лева са инвестирани при самоучастие по различните проекти между 5 и 15% от стойността им.

Сред участниците в Националната среща на финансистите бяха още проф. д-р Борис Грозданов, председател на Фискалния съвет, Цветан Цветков, председател на Сметната палата. Домакини на форума бяха кметовете на Смолян Николай Мелемов и на Чепеларе Славка Чакърова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.