Местната власт иска преходен период при приемането на новия ред за такса смет

Кметът на Велико Търново и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ Даниел Панов откри Национална среща на финансистите на общините.

Тридневният форум засегна няколко различни теми. Дискутирани бяха последните промени в нормативната уредба, които касаят местната власт, контролът върху публичните финанси, финансовите механизми в новия програмен период 2014-2020 г.

Във форума участваха над 500 кметове, общински съветници, счетоводители, одитори, финансисти и данъчни експерти от общините.Даниел Панов открои като най-дискусионен въпроса за новия ред, по който ще се определя размера на такса смет.

"Поставихме много въпроси при проведените срещи с Постоянната комисия по бюджет и финанси в Народното събрание и Министерството на финансите. Най-важното е да бъде определен преходен период между 5 и 10 години при приемането на новия ред за формиране на размера на таксата за битови отпадъци", коментира Даниел Панов.

Дебати породиха и измененията в Закона за публичните финанси и реда за оздравяване на общини с финансови затруднения. Заместник-председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Диана Йорданова коментира, че механизмът и процедурите не трябва да се приема като заплаха, а като средство за решаване на проблеми.

"Финансовата децентрализация на общините остава важен въпрос, по който ще се водят дискусии с изпълнителната власт", заяви още Панов.

Той информира, че приетите от Съвета по децентрализация Стратегия /до 2025 г./ и Програма /до 2019г./ са преминали предварително съгласуване от Министерство на финансите.

Даниел Панов обобщи, че в изтеклия програмен период местната власт се е справила много добре с усвоените средства. В общините са инвестирани около 5 милиарда лева са инвестирани при самоучастие по различните проекти между 5 и 15% от стойността им.

Сред участниците в Националната среща на финансистите бяха още проф. д-р Борис Грозданов, председател на Фискалния съвет, Цветан Цветков, председател на Сметната палата. Домакини на форума бяха кметовете на Смолян Николай Мелемов и на Чепеларе Славка Чакърова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони