На 16 ноември 2018 г. да почерпят

Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Петко Николов предлага наказателна отговорност за участие в картелни споразумения

„С всеки изминал ден има напредък по работата срещу картелните споразумения при горивата. Преди три месеца образувахме това производство и през това време успяхме да направим инспекции на място на всички компании включително на Асоциацията за газови и петролни продукти“. Това заяви Петко Николов – председател на Комисията за защита на конкуренцията, в рамките на Софийски форум на конкуренцията, цитиран от БГНЕС.

Държавата разчита много на КЗК за борбата срещу картелите. „Нека да започне дискусия за стартиране на наказателна отговорност за участие в картели. Това не е моя измислица, а нещо, което в 19 европейски държави съществува от години. Не казвам, че ще реши това въпроса, но ще ги минимизира.“

Според Николов, ако собствениците на компании знаят, че могат да понесат наказателна отговорност при участие в картелно споразумение, ще се замислят сериозно преди да станат част от него. Затова Николов настоява да се стартира промяна в Наказателния кодекс и да се направят необходимите промени. Председателят на КЗК заяви, че всичко, което е било възможно да се направи, за да се събере максимално възможният обем от доказателства по преписката, за да бъде напълно обосновано решението на КЗК срещу картела при горивата, е направено.

В момента екипът му събира информация, която е иззета, когато са претърсвали фирмите. Този процес тече заедно с представители на самите компании и сам по себе си е труден и нуждаещ се от повече време. В момента, когато приключи това, ще се премине към последния стадий – преценка на доказателствата, за да се излезе с обосновано и точно решение по този въпрос. Николов допълни, че иззетите документи са от преди месец, но е необходимо поне още един месец, за да може да се мисли за приключване на процедурата. Последното дело, с което германската комисия за защита на конкуренцията наложи глоби на хипермаркетите беше образувано през 2010 г., а постановлението е от сега – 2016 г.

Делата за картелно споразумение изискват време и прецизност, както и отношение на всеки от екипа, за да се запознае с всяко доказателство, за да бъде отразено в решението. За да тежи това решение то трябва да бъде обсъдено всяко доказателство, обясни Николов. В основата на конкуренцията стои потребителят. Компаниите трябва да се конкурират, за да предоставят повече блага на потребителя, а не да влизат в съглашения, където да разпределят пазари и да определят цени обясни той.

Според него няма съмнение, че картелът е най-тежкото нарушение на конкуренцията и в резултата на такова поведение компаниите установяват една цена и не се конкурират, не правят нищо, за да намалят цената за потребителя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.