Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Петко Николов предлага наказателна отговорност за участие в картелни споразумения

„С всеки изминал ден има напредък по работата срещу картелните споразумения при горивата. Преди три месеца образувахме това производство и през това време успяхме да направим инспекции на място на всички компании включително на Асоциацията за газови и петролни продукти“. Това заяви Петко Николов – председател на Комисията за защита на конкуренцията, в рамките на Софийски форум на конкуренцията, цитиран от БГНЕС.

Държавата разчита много на КЗК за борбата срещу картелите. „Нека да започне дискусия за стартиране на наказателна отговорност за участие в картели. Това не е моя измислица, а нещо, което в 19 европейски държави съществува от години. Не казвам, че ще реши това въпроса, но ще ги минимизира.“

Според Николов, ако собствениците на компании знаят, че могат да понесат наказателна отговорност при участие в картелно споразумение, ще се замислят сериозно преди да станат част от него. Затова Николов настоява да се стартира промяна в Наказателния кодекс и да се направят необходимите промени. Председателят на КЗК заяви, че всичко, което е било възможно да се направи, за да се събере максимално възможният обем от доказателства по преписката, за да бъде напълно обосновано решението на КЗК срещу картела при горивата, е направено.

В момента екипът му събира информация, която е иззета, когато са претърсвали фирмите. Този процес тече заедно с представители на самите компании и сам по себе си е труден и нуждаещ се от повече време. В момента, когато приключи това, ще се премине към последния стадий – преценка на доказателствата, за да се излезе с обосновано и точно решение по този въпрос. Николов допълни, че иззетите документи са от преди месец, но е необходимо поне още един месец, за да може да се мисли за приключване на процедурата. Последното дело, с което германската комисия за защита на конкуренцията наложи глоби на хипермаркетите беше образувано през 2010 г., а постановлението е от сега – 2016 г.

Делата за картелно споразумение изискват време и прецизност, както и отношение на всеки от екипа, за да се запознае с всяко доказателство, за да бъде отразено в решението. За да тежи това решение то трябва да бъде обсъдено всяко доказателство, обясни Николов. В основата на конкуренцията стои потребителят. Компаниите трябва да се конкурират, за да предоставят повече блага на потребителя, а не да влизат в съглашения, където да разпределят пазари и да определят цени обясни той.

Според него няма съмнение, че картелът е най-тежкото нарушение на конкуренцията и в резултата на такова поведение компаниите установяват една цена и не се конкурират, не правят нищо, за да намалят цената за потребителя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.