Велико Търново ще си сътрудничи със словенски град

Снимка: Веселина Ангелова

Велико Търново ще си сътрудничи със словенски град. Това стана ясно след разговор между кмета на старата столица Даниел Панов и председателя на Държавния сбор на Словения д-р Милан Бърглез. По време на срещата градоначалникът запозна госта си с историята на Велико Търново и забележителностите, за важните инфраструктурни проекти, свързани с града, както и какво прави общината за развитието на икономиката и туризма.

"Ще работим в посока град от Словения да си сътрудничи с Велико Търново по отношение на икономически и културни въпроси, както и за обмен на добри практики", обясни Даниел Панов.

Управникът на болярския град, който е и председател на Националното сдружение на общините в България, сподели пред д-р Милан Бърглез, че организацията среща голяма подкрепа от страна на председателя на Народното събрание Цецка Цачева по отношение на законодателните промени.

"Имаме и забележително постижение- всички законопроекти да бъдат съгласувани с общините преди да влязат в парламента за гласуване", коментира Даниел Панов.

От своя страна председателят на Държавния сбор на Словения пък сподели, че е силно впечатлен от Велико Търново.

"Разбрахме, че може да се създаде ползотворен диалог на ниво общини, който е много по- важен от сътрудничеството на държавно ниво. България и Словения са част от славянската общност на Европейския съюз и можем успешно да развиваме икономически, университетски и културни контакти", каза д-р Милан Бърглез.

По думите му Националното сдружение на общините в България ще е добре да обмени добрите си практики със словенските си колеги.

"За мен е чест и удоволствие да се срещна с кмета на Велико Търново", сподели той. В края на разговора Панов подари на госта си значка с герба на старата столица, копие на златната монета на Иван Асен II, намерена на Царевец, както и албум със снимки на Велико Търново. Д-р Милан Барглез върна жеста с красив барелеф, дело на известен словенски художник.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони