Москов: Няма забавяне в документацията за децата, които трябва да ползват Фонда за лечение

Няма забавяне на преписки за деца, които имат нужда от финансиране от Фонда за лечение, каза здравният министър Петър Москов от парламентарната трибуна, цитиран от БНР. Министърът обаче посочи, че все още не е изградена деловодната система и не посочи срокове за това.

"До изграждането на една деловодна система, на директора на Фонда се докладва всяко постъпило искане и хода на разглежгдане на преписката, звучи примитивно, но до изграждането на деловодната система, такъв е персонализираният за нужен контрол. Лечението на българско дете в чужбина, което държавата не може да му осигури в България, то е конституционно наше право. Няма причина фондът да разглежда, дали може да субсиндира такова едно конституционно наше право, което касата да плати. На Фонда никога работата му не е била да дублира работа на каса, работа на държава. И тук механизмите по издаване на процедурите, по уеднаквяване на експертизите на тези институции вървят в момента, няма нито едно дете в момента, чиято преписка е забавена", обясни Москов.

Министърът подчерта, че никога не е имал и няма и да има идея да закрива фонда.

Преди около седмица родители протестираха пред здравното министерство заради начина, по който функционира Фондът за лечение на деца и заради сигналите за умишлено забавяне на разглеждането на конкретни случаи. На протеста присъстваха и членове на Обществения съвет на фонда, които твърдяха, че новият директор еднолично въвежда нови изисквания и процедури за одобрението на деца за лечение, които на практика водят до забавяне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве