На съвместно антитерористично учение с Израел: "Евакуираха" 8 ранени при атентат

Снимки: Медицински университет-Варна

Зрелищна евакуация на 8 тежко ранени след активиран дистанционно взрив сложи финал на Третия международен семинар по антитероризъм, организиран от Медицинския университет във Варна и посолството на Израел у нас.

Край хеликоптерната площадка на УМБАЛ "Св. Марина" стиковката си за действие при атентат показаха отряди за бързо реагиране на ВМА, ДОТИ, полицаи, пожарникари и червенокръстци от Варна.

Операцията бе координирана с кризисните щабове към областния управител и кмета на Варна. Учението за синхронизиране на действията на всички институции при терористичен акт е първо по рода си у нас, но няма да е последно, обеща зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

"Това е инвестиция, която ще се изплати със спасени човешки животи, за да може, ако подобен инцидент наистина се случи, да бъдем подготвени и всеки да знае своето място и задължения", коментира ректорът на МУ-Варна, проф. Красимир Иванов.

Показаният нагледно алгоритъм на съвместни действия получи висока оценка от израелските, американски и канадски експерти по контратероризъм и масови безредици, които бяха гост-лектори на семинара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини