Росен Плевнелиев: Нулева толерантност към проявите на насилие

Необходимо е да променим нагласите в обществото, да се обединим и да изградим нулева толерантност към проявите на насилие, заяви президентът Росен Плевнелиев в СУ „Свети Климент Охридски“, където участва в конференция на тема „Превенция на насилието в ежедневието“, която се провежда под патронажа на държавния глава, съобщиха от "Дондуков".

Президентът посочи, че институциите трябва да бъдат изключително активни и адекватни по темата и отправи апел към политическата класа да се откаже от езика на омразата, който е ежедневие.

„Ежедневната употреба на език на омразата, в т.ч. в българския парламент, не е нормално явление и това трябва да се промени“, подчерта Росен Плевнелиев.

Президентът посочи още, че насилието е грубо и недопустимо посегателство върху правата и достойнството на личността и отбеляза, че това явление става все по-разпространено в нашето общество и ежедневно сме свидетели на различни прояви на насилие. Държавният глава остро осъди насилието в българските училища, където се наблюдава агресия между деца, родители, учители.

Росен Плевнелиев постави акцент и върху домашното насилие и тормоза на работното място. Многобройни са и регистрираните случаи на насилие над възрастни хора.

„Насилието по пътищата вече е ежедневие и няма как да не ни притеснява“, отбеляза още държавният глава.

Росен Плевнелиев напомни и за рисковете, свързани с развитието на технологиите, които дават възможността за анонимност в социалните мрежи и извеждат на преден план опасността от форми на насилие в киберсреда.

Президентът Плевнелиев подчерта, че борбата с насилието над децата е изключителен приоритет за всички институции в държавата.

„България, в рамките на своето председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа, постави точно този приоритет – правата на децата. Постигнахме много, тъй като тук в София през април на конференция бе приета „Софийската стратегия за правата на детето“ от всички държави-членки на Съвета на Европа“, припомни президентът.

„Посоката е ясна и е необходимо да предложим подходящи решения за ефективна превенция и за елиминиране на насилието“, заяви още държавният глава пред участниците в дискусията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини