БСП и АБВ се срещнаха да преговарят за обща опозиционна дейност

Снимка: Сайтът на БСП

Ръководствата на парламентарните групи на БСП и АБВ преговаряха днес за обща опозиционна дейност, предаде БТВ.

Срещата е в отговор на покана от ръководството на БСП към парламентарно представени опозиционни партии за общи действия срещу правителството на Бойко Борисов, съобщиха от Столетницата.

Предложения в пленарна зала, законопроекти, парламентарни питания, както и жалби до Конституционния съд са били сред обсъжданите теми на срещата. Присъстващите са завили, че това е начало на един добър парламентарен диалог и сътрудничество.

"Удовлетворени сме от срещата, тъй като АБВ от две години призовава за диалог с БСП и се радваме, че вече има такава готовност за диалог", коментира Мариана Тодорова от АБВ. Според нея трябва да има диалог в лявото пространство и да се търсят възможности за общи политически инициативи и действия.

"Отказът за диалог от предишното ръководство на БСП, което беше разтълкувано като политическо високомерие и некооперативност, не работеше в полза на левите избиратели като цяло. Надяваме се тази липса на диалог да бъде преодоляна", допълни Тодорова.

Тя увери, че това не представлява сливане или обединение на АБВ и БСП, а би било равноправно взаимодействие и добави, че по важните теми АБВ ще търсят сътрудничество и с мнозинството. По думите ѝ в момента АБВ е равноотдалечена и от БСП, и от ГЕРБ.

Двете формации не потвърдиха официално да са обсъждали обща кандидатура за президент.

Това е втората среща от предложените от лидера на БСП разговори с опозиционните партии в Народното събрание за действия. Вчера Социалистите се срещнаха с ДПС. Двете партии отново поискаха предсрочни избори и сезиране на Конституционния съд за промените в Изборния кодекс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика