Варицела и грип опразниха забавачките

Двойно е скочил броят на болните от шарка в София и Плевен

Заради отсъстващи деца групите в много детски градини са смесени

У нас няма ваксина за шарката

Респираторни вируси, грип и варицела опразниха забавачките в София и Плевен. През последната седмица на вратите на десетки детски градини в столицата се появиха бележки за карантина.

„В нашата градина смесиха групите, защото много деца отсъстват. Синът ми изкара грипа, а от два дни е болен от варицела“, разказа пред „Труд“ Мила Георгиева от столичния квартал „Надежда“. Подобна е и ситуацията в „Люлин“ и „Младост“.

Само за периода от 30 май до 5 юни в София са регистрирани 273 случая на варицела и 436 случая на остри респираторни вируси (ОРЗ), показва справка в Столичната регионална здравна инспекция. За предходната седмица бройките на заболелите са двойно по-малко - 115 случая на варицела и 283 на ОРЗ.

174 случая на дребна шарка са регистрирани в област Плевен през последната седмица на май 2016 г. Сравнено с април, заболелите от варицела са с 65 повече.

Според специалистите основният проблем с шарката е, че срещу варицела у нас няма ваксина. Тя е регистрирана в целия Европейски съюз, но не и у нас. В същото време децата не са защитени и срещу грип, това може да доведе до усложнения, коментират специалисти.

От началото на годината варицелата е разболяла 4400 деца, което е с 2000 повече в сравнение с миналата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини