Монтираха първите 3 паркомата за самотаксуване в "синята зона" в Пловдив

Първите три автомата за самотаксуване при паркиране в "синята зона" в Пловдив бяха монтирани в петък преди обяд на булевард "Княгиня Мария Луиза". Именно там от понеделник към "синята зона" бяха присъединени официално 113 паркоместа от всичките над 2000 в центъра на града под тепетата.

Цената на паркоматите е 9000 лв., а следващите, които ще бъдат монтирани, ще са на улиците "Христо Г. Данов" и "Иван Вазов". "Правим го за удобство на гражданите. Автоматите ще заменят само ръчната продажба на талони от инкасаторите, тъй като SMS таксуването на номер 1332 остава", съобщи зам.-кметът по транспорта инж. Златин Велев.

При натискането на произволен бутон на паркомата излиза логото на Община Пловдив.

При желание за самотаксуване се натиска бутона с № 1 и върху монитора се изписва тарифата от понеделник до събота: 1 лв. - за 40-минутен престой; 1,50 лв. - за 1 час престой. Тъй като машината не връща ресто, колкото монети над тази сума постави водачът на МПС, автоматът ще му издаде талон за съответното време. Ако монетите са под 1 лв., се появява надпис, че сумата е недостатъчна, защото няма такава тарифа. Тогава с отказ чрез натискане на червения бутон "Х" човек може да си върне монетите. Потвърждението на операцията се извършва със зеления "V", след което излиза талонът. "Водачът е длъжен да постави талона на видимо място върху арматурното табло на автомобила. Ще има екипи, които постоянно ще проверяват дали паркиралите в "Синя зона" са се самотаксували", предупреди директорът на ОП "Паркиране и репатриране" Ненко Калакунов.

Автоматите са произведени от френска фирма. Единият от тях е с по-голям монитор и е модел от ново поколение, какъвто за първи път се монтира в България. Той е свързан с онлайн платформата на Община Пловдив https://www.visitplovdiv.com и при натискане на бутон № 2 всеки може да получи информация както за забележителностите на града, така и за актуалните културни събития.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони