"Союзмультфильм" и култовите руски анимации празнуват 80 години

Едно от най-големите и стари анимационни студиа в света - руското "Союзмультфильм" - празнува 80 години от създаването си. Точно като "Дисни" или "Студио Гибли", руската школа е създала истински произведения на изкуството и обичани персонажи, все още обожавани от много хора, пише Russia Today.

Анимацията съществува в Русия още от първото десетилетие на 20-ти век, когато хореографът и балетен танцьор от Марийския театър Александр Ширяев създава папиемаше кукли и ги снима с камера как правят балетни постановки. Авторът на първия международно признат куклен анимиран филм Ладислал Старевич е роден в Русия от полски родители и твори в страната от началото 10-те години на миналия век. Първият ръчнорисуван кратък филм се появява в средата на 20-те години, но една през 1936 година филмите на "Союзмультфильм" успяват да грабнат милионите зрители.

70% от продукциите на студиото са нарисувани анимации. Много от тях са базирани на детски книги от целия свят. Карлсон, който живее на покрива, например е измислен от шведската авторка Астрид Линдгрен и става истински хит, когато излиза за първи път анимацията през 1968 година. Ниският пълен мъж е в разцвета на силите си и има перка на гърба, много е пакостлив, но и чаровен.

Руската версия на Мечо Пух е образ, който веднага изниква в умовете на руснаците, когато се заговори на мечето в английските книги на Алън Милн. Много американци обаче не биха могли да разпознаят тази версия на приятеля на Кристофър Робин, който значително се различава от адаптацията на "Дисни".

Друга култова анимация е "Ну, погоди!", където Вълкът пуши непрекъснато и преследва Заека. Шоуто започна през 1969 година, а последният епизод е излъчен през 2006 година.

Един от най-популялните персонажи е Чебурашка, която е създадена с кукла от едва 7 см. Този герой не е нито куче, нито заек, нито мечка, а "животно непознато на науката". Тя дружи с Крокодила Гена и двамата са едни от руските национални символи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура