Руски изтребители тренираха въздушен бой в стратосферата

Фейсбук: Социалните мрежи могат да са опасни за демокрацията

Започва Световният икономически форум в Давос

Вулкан изригна в японски ски курорт, 15 души са ранени

Тръмп подписа закона за финансиране на правителството Това слага край на 3-дневната финансова блокада

Франция и Германия подписаха резолюция за сътрудничество

9 жертви след стрелба сещу християни в Дамаск

Ясно и слънчево ще е времето днес

82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Гаврите в затвора в Белене били заради недостига на кадри, твърди надзирател

Липса на достатъчно кадри, плащане на конкретни затворници и атака от страна на МВР – така обясниха стряскащите видеозаписи от затвора в Белене двама действащи надзиратели пред БТВ.

На изтеклите материали се виждат насилие, унижение и гаври между затворниците, но и как хората зад решетките имат необезпокояван достъп до външния свят, откъдето получават алкохол и наркотици.

„Съвсем отговорно твърдя, че този материал не е от бивши лишени от свобода – подозирам, че това са служители на едно друго министерство”, каза работещият в затвора в Белене Радослав Мартинчев. Той повтори думите на шефката на затворите Гергана Георгиева, че най-важното е, че участниците в записите са били наказани.

 „Налагало ли се е и знаете ли, че ако вие проведете разговор, предлагането на пари за снимане е престъпление”, попита неясно Мартинчев разследващата журналистка Мария Цънцарова, когато бе запитан дали е нормално затворниците да имат връзка с външния свят. 

Като друго оправдание за случващото се в затворите той и колегата му Ивайло Григоров от Централния софийски затвор посочиха изключително малкото надзиратели, които трябва да „удържат” местата за лишаване от свобода. Григоров посочи, че извращения се случват предимно докато килиите са заключени през нощта или когато през деня един надзирател трябва да отговаря за две групи, които не са физически близо.

Зад решетките има алкохол и наркотици, които влизат с багажа при свиждания.

„Ежедневно се предотвратяват стотици такива опити”, каза той. По думите му 10 надзиратели са уволнени за корупция само през 2015 г. у нас, а наказаните за други провинения са близо 100.

В студиото беше и Илиян Георгиев, прекарал 4 години и 7 месеца в Белене. Той призна, че е бил във всички роли – свидетел, жертва и агресор.

„Аз се мъчех да наказвам силните, за да спася по-слабите. Събирах по-слабите момчета, на база на това имах изграден авторитет“, разказа той.

Георгиев се е занимавал в затвора с… поправяне на иначе забранените мобилни телефони. По думите му сред надзирателите има и „добри полицаи” като Радослав Мартинчев.

„Благодарение на тия телефони, които ги имаме, стават ясни тези конфузни неща”, отбеляза бившият затворник, като допълни, че макар да има телефон в затвора, той е непосилно скъп за лишените от свобода – с близките си те трябва да говорят за 1,80 лв. на минута.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.