150 000 двойки в България не могат да заченат

За съжаление и статистиката в България, и в Европа, и в световен мащаб е една и съща: Да, има много двойки с репродуктивни проблеми, каза председателят на Сдружение "Зачатие" Стефка Захариева. За единадесети път в Стара Загора се проведе Ден на репродуктивното здраве под надслов "Новите пътища към мечтаното дете", предаде БГНЕС.

Според проучване на сдружението от преди две години близо 150 000 двойки имат репродуктивни проблеми в България. Стефка Захариева е категорична, че първото, което трябва да знаят е, че не бива да се отчайват.

„Решение има и те трябва да го търсят. Решението е вече когато знаят, че имат някакъв репродуктивен проблем - те да се насочат към конкрентен специалист”, посочи тя.

Във фокуса на тазгодишния Ден на репродуктивното здраве в Стара Загора са представени най-новите технологии в света на АРТ, най-новите диагностични методи и изследвания, които повишават шанса за бързи и ефективни резултати. Новост е "Експо алея на клиниките по репродуктивна медицина", в която са поканени за участие всички лицензирани клиники в България. В края на деня, чрез публичен жребий ще се определят двойки с репродуктивни проблеми, които ще получат ваучери за финансово подпомагане на лечение на стерилитет. Средствата са набрани от дарителска кампания, провеждана от Сдружение „Зачатие" и Асоциацията на българските фенове на чуждестранни футболни отбори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве