Плевлениев чете "Дядо вади ряпа" и си прави групови селфита - само с общи усилия можело да се постигне успех

Президентът на България Росен Плевнелиев прочете приказката на Ран Босилек "Дядо и ряпа" пред стотици жителите и гости на Пловдив във Виенския павилион на Цар Симеоновата градина, където бе посрещнат от "почетния караул" на малките гвардейци от детска градина "Мая". С откъс от любимото си четиво държавният глава даде символичен старт на националната кампания "Чети с мен", на която е патрон.

Плевнелиев обясни избора си на "Дядо и ряпа" с поуките, които ни дава и днес тази приказка. "Тази приказка има дълбок смисъл. Всички заедно можем да постигнем целите си и никога не трябва да се разделяме. Народните приказки са първата здрава духовна храна за малките, разказани на звучен роден език.

Те са като майчино мляко, като роден планински въздух", припомни Плевнелиев думите на големия български разказвач Ран Босилек, чийто 130-годишен юбилей от рождението честваме през тази година.

Домакинът на литературното четене и кмет на Пловдив Иван Тотев пък бе избрал приказката за неволята. "Толкова години чакахме някой да ни помогне и накрая стигнахме до извода, че трябва сами да си оправим града. Радвам се, че това се получава, доказателството е и този прекрасен парк, в който се намираме", декларира Тотев.
Специален гост на третото издание на "Чети с мен" бе принцесата на Холандия Лаурентин ван Оранйе, посланик на ЮНЕСКО по въпросите на грамотността и председател на фондация "The Reading&Writing".

Бившата репортерка от CNN прочете откъс от една от двете свои книги "Мистър Фини". С бурни овации бе посрещната певицата Поли Генова, която избра да прочете глава от любимата си "Мечо Пух", докато Дони и Нети заложиха на общата си любимка Пипи дългото чорапче. Актрисата Мартина Вачкова поднесе част от шедьовъра на Йордан Радичков "Ние, врабчетата", а бившият министър на културата актьорът Владимир Пенев бе избрал четиво за големи и представи разказ на Георги Господинов. Самият Георги Господинов пък прочете своя разказ "Сладолед и книга", за който призна, че написал заедно с дъщеря си.

След края на голямото четене президентът Росен Плевнелиев разгледа щандовете на книжния базар на площад "Централен", а след обяд бе гост на националната конференция "Образование за успех на всяко дете" в ПУ "Паисий Хилендарски". По-късно държавният глава посети и ателиетата на международния форум "One Design Week" и уъркшоп-изложбите на холандеца Дейв Хакенс и "Млад конструктор" в Градската художествена галерия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини