София танцува осем летни съботи

Организатори на събитието са фондация “Арт Линк” (Derida Dance Center).

Безплатни уроци на открито на популярни места в столицата

Професионалисти от 22 школи ще преподават безплатните уроци

Инициативата е в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на спорта

Танго, фламенко, валс, рокендрол и още много ритми ще завладеят столицата през осем летни съботи. Проектът “Танцуваща София” стартира днес и ще превърне осем градски пространства в арена за танци за открито. Инструктори от 22 школи в страната обедняват сили в името на инициативата в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на спорта 2018. На 30 безплатни урока от професионалисти в различни стилове очакват любителите на танца до 10 септември.

За финал са предвидени танцов турнир, томбола с награди и отворена дискусия с публиката на теми, свързани със здравословния и активен начин на живот, обещават организаторите от фондация “Арт Линк” (Derida Dance Center).

“Танцуваща София” е първият проект за безплатни уроци на открито с такъв мащаб и продължителност в столицата. Идеята е танците да излязат извън залата, повече хора да усетят магията и защо не да започнат да тренират в свободното си време, разказа пред “Труд” Гергана Данева от Derida Dance Center. Тя поясни, че наред с популярните са подбрани и не чак толкова познати локации, с което се цели да се оползотворяват позабравени градски пространства.

За желаещите да направят първите си стъпки в някои от стиловете не е необходимо предварително записване, а единствено удобни дрехи и обувки. Началният час на програмата за осемте съботи е 10,30 и в рамките на 2 часа ще бъдат показвани по 4 различни танца.

Програмата е съобразена с духа и атмосферата на градските пространства. Още днес в парка на Военната академия ще прозвучат виенски валс, фламенко, класически балет и танго. Следващата събота в Южния парк пък ще можете да се научите на блус, джаз, акробатичен рокендрол за деца и суинг.

На 2 юли пък площад “Света Неделя” ще стане арена за горещите бачата, кизомба, афро-самба и салса.

Предвидени са и безплатни тренировки на открито за любителите на спорта, които ще могат да опитат йога, пилатес и тай чи на 16 юли пред Дома на културата “Искър”.

На 30 юли на Панчаревското езеро пък професионални инструктори ще преподават първи стъпки в аеробика, капоейра и зумба.

В разгара на август, на 13-и, пък идва ред за любителите на нестандартното, които ще могат да се докоснат до ирландски, африкански, ориенталски танци.

В последната събота на август пък са предвидени съвременен танц, лимон и греъм в Бизнес парк София. За финала на откритите уроци е избрана нестандартна за подобен тип прояви локация – подлеза на “Подуяне”, където ще се танцуват хип-хоп, рага, брейк.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура