Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Цецка Цачева: Парламентарната асамблея на ПСЮИЕ вече е видима сред европейските институции

“Парламентарната асамблея на ПСЮИЕ вече е видима сред европейските институции и това е резултат от усилията на всички нас като парламентаристи”, отбеляза председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която е и президент на ПА на ПСЮИЕ, пред участниците в Третата пленарна сесия на организацията в София, съобщава пресцентърът на НС.

“Сътрудничеството между ПА на ПСЮИЕ и Европейския парламент, вътрешно-институционалното укрепване на Асамблеята и инициативата за развитие на сътрудничество между университетите в региона бяха сред основните приоритети на българското председателство на организацията”, посочи Цецка Цачева.

Тя подчерта, че председателят на комисията по външни работи на ЕП Елмар Брок е потвърдил необходимостта от активно сътрудничество между комисията и ПА на ПСЮИЕ в ключови области като демокрацията, човешките права, върховенството на закона, евроинтеграцията на региона и др. “Нашата асамблея е включена в инициирания от комисията широк формат за консултациите, редом с ПАСЕ и ПА на ОССЕ, с които ще се обсъжда по-широко интерпарламентарно сътрудничество”, подчерта Цецка Цачева. По думите й след като ПА на ПСЮИЕ е редом с организации с дългогодишна работа, Асамблеята вече е видима сред европейските институции.

“Този успех е резултат от усилията на всички национални делегации, на нас като Парламентарна асамблея, защото само, когато говорим на един глас за проблемите в нашия регион, тогава нашият глас ще бъде по-силен и по-добре чут и ще има съответната реакция от страна на европейските институции”, добави председателят на Народното събрание.

“Друг важен приоритет за българското председателство бе да отговори на очакванията на парламентите за по-нататъшно вътрешно-институционално укрепване на Асамблеята”, посочи председателят на Народното събрание. “Проведохме дебат за правния статут на Асамблеята и на нейния секретариат, за изработването на правила за формиране на бюджета и за финансово управление, изработване на регламент за подбор и назначаване на служители, уточни тя и добави, че обсъждането на тези теми ще продължи и през следващата година”.

“На заседанието на Комисията по социално сътрудничество, образование, наука и изследвания в Тирана българският парламент лансира инициатива за развитие на сътрудничеството между университетите в региона, която беше споделена и подкрепена от комисията”, отбеляза Цецка Цачева. “Предложихме създаването на мрежа за активен обмен на студенти и преподаватели, която да изгради среда за пълноценно развитие на експертизата и опита на регионално сътрудничество”, уточни тя.

Според българския евродепутат Георги Пирински заседанието на ПА на ПСЮИЕ има важно значение, защото Европейският съюз осъзнава, че може да се развива само, ако се развиват различните региони в него. “Югоизточна Европа изостава в създаването на регионални мрежи в областта на инфраструктурата, енергийното сътрудничество и други сфери, в които Централна Европа има по-високо равнище на интегрираност”, отбеляза той. По думите му приетите решения на ПА на ПСЮИЕ маркират много важни практически стъпки за формирането на Югоизточна Европа като европейски регион.

В Третата пленарна сесия на ПА на ПСЮИЕ участваха парламентаристи от 12 страни, сред които председателите на парламентите на Словения, Македония и Косово. Основната тема на форума беше „20 години Процес за сътрудничество в Югоизточна Европа: Регионът – нови реалности и споделени перспективи”. По нея изказвания направиха парламентаристи от Тирана, Загреб, Анкара, Атина, Букурещ, Кишинев, Любляна, Подгорица, Прищина, Скопие и Сараево.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.