В Меката на Harley Davidson

Петър Стефанов, шеф на мотоклуб Old Bastаrds, изкара 25 часа в американски арест

Известният бизнесмен и рокер Петър Стефанов от Велико Търново се завърна от Меката на “Харлей Дейвидсън” в САЩ след незабравими преживелици. Още щом стъпил на твърда земя отвъд океана, президентът на мотоклуб Оld Bastards Bulgaria се озовал заради недоразумение в ареста за 25 часа.

“Подготовката за новата ми авантюра с мотоциклет из Америка започна през януари, когато заедно с един холандец от нашия клуб си купихме билети, резервирахме хотел и си наехме мотори за една седмица от Eagle Rider Oрландо. Целта на пътешествието ни беше 75-ия юбилеен мотосъбор в Дайтона бийч, Флорида, от 5 до 13 март. Дайтона бийч е малък град в североизточната част на Флорида с население приблизително колкото Велико Търново - около 65 000 души. Известен е с това, че там се намират най-хубавият плаж, седалището на американските серии по автомобилизъм NASKAR заедно с най-голямата овална писта в света Daytona International Speedway и, разбира се - ежегодният и един от най-големите мотосъбори в света Daytona Bike Week. Това събитие беше и целта на нашето пътуване до Америка”, разказва Петър Стефанов.

Байкърът в премеждие

В този миг започнала одисеята на търновеца. При паспортната проверка митничарят не го пуснал да продължи пътуването си. Рокерът бил отведен в митническия офис, където последвали справки и разпити.

“Минаваха ми какви ли не мисли през главата, че някой ми е подхвърлил наркотици в багажа, че ФБР си мисли, че съм някакъв координатор и организатор на мотоклубове, защото малко след като се запознахме преди 4 г. в Лас Вегас с американския OldBastards, на които пълното им наименование беше International Order of Old Bastards, се преименуваха само в Old Bastards MC, т.е. същото наименование като нашия клуб.”

Наложило се да обяснява,че не е престъпник и че никога в България не са се отнасяли така с него.”Идеше ми да си ударя един шамар, за да се събудя и да се отръскам от кошмара. Смятаха, че съм член на американския мотоклуб Old Bastards, който е поддръжник на криминалния според тях мотоклуб Hells Angels. Казах, че съм президент на МС Old Bastards Bulgaria и че това е нелепо съвпадение на имената и че двата клуба нямат нищо общо помежду си”, споделя препатилият българин.

След още една поредица разпити на следващия ден дежурният офицер му казал да си стяга багажа. “Обясни ми, че поради добрата история на пътуванията ми до Америка са решили да ме пуснат до Дайтона бийч. Отведе ме до билетното гише и поръча на служителя да ми издаде служебен билет до Дайтона, пожела ми приятна почивка и си тръгна. Грабнах билета и се втурнах да търся терминала. Самолета излиташе чак в 22,30 ч, така че имах достатъчно време да се обадя на всички, които се бяха притеснили, че 25 часа бях в информационно затъмнение. Докато чаках, реших пак да погледна билета, да не би да съм объркал терминала, гейта или часа на полета. Направи ми впечатление, че Daytona не беше изписано правилно, липсваше последното А. Реших да проверя и се оказа, че полетът е за Дейтън, Охайо! Дойде ми в повече... Сигурно щях да скоча от самолета, ако не се бях усетил навреме и се бях качил на полета за Дейтън, Охайо, на другия край на Америка. Намерих главния супервайзър на терминала, симпатична негърка около 30-те, и бързо ми бе издаден нов билет. Качих се в самолета и с огромно удовлетворение се отпуснах в креслото”, разказва преживелиците си Стефанов.

Riding Free

Докато мислите му се лутали ту в спомените от последното денонощие, ту в сладко предчувствие за предстоящите дни на безгрижно яздене на мотора, самолетът кацнал в Дайтона. “Бях идвал тук преди 8 г. и познавах града. Резервирах хотел близо до Мейн стрийт, едно от култовите места в Дайтона бийч, изпъстрено с рокерски барове и магазини за мото аксесоари. Намерих Денес, който вече беше в хотела. На сутринта пристигнаха моят приятел Боко и жена му Биляна. Отидохме в Орландо, където ме чакаше моят Indian Chieftain. Почти нова машина с 1800 кубика на около 12 000 мили, еквивалент на Harley Street Glide. Великолепен мотор с много приятен и мек басов звук на двигателя и много мощна аудиоуредба. Боко ми каза да настроя радиото на 96,7, където пускали само яки парчета. Излязохме на Interstate 4 и подкарахме към Дайтона. Идеше ми да вия от възторг, не можех да повярвам, че след 4 г. отново съм в Щатите. Пътищата са перфектни, природата великолепна и навсякъде срещаш невероятно позитивни хора”, обяснява пламенно Стефанов.

Империята Harley

Той уточнява, че съборът е съвкупност от сборища на мотористи по къмпинги, заведения или пък места, където се организират конкурси и изложения. Едно от най посещаваните е Harley - Davidson Destinatio. “Това е мястото на местния дилър на мотоциклети Harley Davidson и представлява кокетно миниградче от няколко сгради, разположени върху 150 декара с огромни магазини за мотоциклети, екипировка, аутлети, хотели, барове, заведения за хранене. Собственост са на семейството на Брус Росмайер, основател на най-големия дилър на мотоциклети Harley Davidson в целия свят. И това не е случайно, защото във Флорида е вечно лято и тук моторите са едно от основните превозни средства. Самият Брус загива с мотора си край Рок Спрингс, Уайоминг, на път за Стърджис през лятото на 2009 г. Виждал съм го няколко пъти при предишното ми посещение в Дайтона през март 2008 г. само година преди трагичния му край. Беше симпатичен старец и още тогава се говореше, че е една от най-популярните фигури на мотодвижението в Америка, а след смъртта му се е превърнал в истинска легенда. Сега бизнесът е в ръцете на наследниците му”, обяснява Стефанов. Петимата наследници на Брус Росмайер са построили огромна зала за около 10 000 зрители.

Музиката на събора

“Там бяха концертите на някои от най-популярните сред мотосредите американски рок групи като Buckcherry, Blackberrysmoke и Black Label Society.” Успях обаче да се докосна до истински рок легенди, една от най-старите американски рок банди, наричана от някои американския Beatles - Ceedence Clearwater Revisited.

Разликата в името идваше от това, че в сегашната група липсва оригиналния певец Джон Фогърти, който най-вероятно държи правата на оригиналното име с Riveval накрая”, обяснява любителят на мощните машини.

Голи жени се бият върху зеле

“Къмпингът Cabbage Patch носи името на рокерски бар. Култовото заведение е целогодишно рокерско сборище, а интериорът му не се е променил от създаването му през 1926 г. Представлява скромна къщурка на 2 етажа, а зад нея на площ от 200 декара е организиран най-големият къмпинг в целия окръг. На централно място насред огромен паркинг за мотоциклети има издигната могила от пръст с височина 2-3 метра и диаметър около 10-12 метра. В средата е вдлъбната като гигантско корито и е пълна с листа от зелки. Върху тях се провеждат истински гладиаторски битки на полуголи мадами и това е най-голямата атракция на рокерското сборище”, разказва Стефанов.

Барът на убийцата

Той пази спомени и от култовия бар Last Resort, популярен с това, че там се е подвизавала най-известната серийна убийца в Щатите Айлийн Уорнос. В заведението набелязвала своите жертви сред шофьори на тирове и други клиенти, работейки като проститутка. Извършила е 7 убийства в края на 80-те и началото на 90-те години. Арестувана и осъдена на смърт, тя е екзекутирана чрез смъртоносна инжекция през 2002 г. Година по-късно за живота й е заснет филм, а главната роля е поверена на Чарлийз Терон, която печели “Оскар” за главна женска роля.

Градът на Рей Чарлз

Търновецът не пропуснал да отскочи и до най-стария град, основан от европейски заселници на новия континент - Сейнт Августин. Заклетият рокер и историк по образование разпалено разказва историята на селището, което е една от най-посещаваните туристически дестинации в цяла Флорида.

“През 1565 г. на мястото на индианско селце било издигнато испанско селище. Основано е от адмирал Педро Менендес и наречено Сейнт Августин, тъй като корабите, превозващи заселници, войници и провизии, за пръв път зърнали тази земя на празника на светеца. За защитата на града била изградена дървена крепост, която в началото трудно удържала атаките на французи, англичани и различни пиратски главатари. Бях чел, че най-магнетичните места в САЩ били Ню Орлиънс, Кий Уест и Сейнт Августин. На една от улиците забелязах малка дървена двуетажна постройка като къщичката на Баба Яга, която местните жители считат за най-старата запазена в оригиналния си вид постройка в Америка. Освен това тук е прекарал младостта си легендарният джаз и рок музикант Рей Чарлз, който е учил в местното училище за слепи деца”, споделя Петър Стефанов.

Biker Forever

Петър Стефанов няма да забрави вечерите на Мейн стрийт, където се струпвали хиляди мотори. Рояци мотористи пъплели като на импровизиран парад, за да представят машините си.

“Тук можеха да се видят страхотни поръчкови модели за по неколкостотин хиляди долара, от ауспусите на които излизаха 5-6-метрови пламъци, ръждясали ретробайкове от 50-те години, ревящи 5000-кубикови чудовища от марката “Бос Хос” и събиращи погледа съветски антики. Никога преди не бях виждал задръстване от пълчища мотори, създаващи невъобразим хаос от хромиран блясък, светлини на фарове и мигачи, бучащи двигатели, твърд рок, звучащ отвсякъде, допълнен от синкавия дим, стелещ се между моторите и острия аромат на отработени бензинови пари. Незабравима картина, запечатала се в съзнанието ми завинаги”, завършва увлекателния си разказ пропътувалият хиляди километри до Америка и обратно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица