Росен Плевнелиев: Доброто образование е най-благородната мисия и ключът към създаване на зряло общество

"Доброто образование е първата основна стъпка в развитието на едно зряло общество". Това заяви президентът по време на петата годишната конференция „Образование за успех на всяко дете“ на „Заедно в час“ и „Америка за България“ в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", съобщава прессекретариата на държавния глава.

В Пловдивския университет Росен Плевнелиев се срещна с ученици от различни класове и възрасти, техните учители, родители и училищни директори от цялата страна.

Държавният глава призова за равен достъп до образование на всички деца и благодари на учителите за това, че са се посветили на най-благородната мисия - да възпитават амбициозно младо поколение. Президентът изрази признателността си към учителите и заяви, че професията на преподавателя трябва да бъде издигната на пиедестал заради високата отговорност и посветеност, които изисква. "Трябва да се стремим към образование, което поставя в центъра детето, ученикът. Доброто образование продължава през целия живот", заяви Росен Плевнелиев.

Президентът заяви, че държавата трябва на всяка цена да подкрепи каузата за качествено и достъпно образование. "Децата трябва да видят, че всички - държавата, учителите и родителите са на тяхна страна", каза Росен Плевнелиев.

Президентът призова още към образование, което освен знания, дава на учениците умения. "Вие сте тези, които водят и направляват. Ще успеят само тези, които дръзват да си поставят най-високи цели, а пътят към успеха започва с амбицията", това послание отправи към децата президентът и заяви желанието си все повече политици да се вслушват в гласа на най-младите.

По време на конференцията Росен Плевнелиев беше удостоен с благодарствена грамота за последователната му позиция всяко дете в България да има равен достъп до качествено образование.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини