18 години по-късно Марсилия пак пламна заради англичаните

МАРСИЛИЯ - 18 години по-късно старият порт на Марсилия отново бе осеян с кръв, юмруци и сълзотворен газ. Отново Англия дойде на пристанището, за да стане страшно. Цяло денонощие преди мача срещу Русия на стадион „Стад Велодром” по улиците на крайморския град се водеше война.

Англичани, препили с бира, и руснаци, почерпени с много водка, решиха да решават „футболния двубой“ още по заведенията. Естествено, поданиците на кралицата бяха в пъти повече. И като врагове припознаха полицаите. От едната страна полетяха бутилки от бира, а органите на реда отвърнаха с газ. „Англичаните пият високоалкохолна бира и не си знаят мярката”, обясниха от полицията в Марсилия.

Бар „Червеният орел” в центъра на града пламна в буквалния смисъл към полунощ. Този път жертвите бяха англичаните. Очевидно в опит за мъст французи и руснаци направиха засада. Един от англичаните бе изхвърлен в морето по посока на замъка Ив, известен като замъка на Граф Монте Кристо. Това е и една от забележителностите на Марсилия, до която се стига със специален ферибот.

В битките се включи и фен клуб на местната гордост „Олимпик”, съставен основно от северноафрикански поданици на футбола. Те изпитват огромна ненавист към англичаните. Полицията се принуди да блокира центъра на Марсилия. Старият пазар бе изпразнен, а движението - спряно. „Те се ритаха и удряха - руснаци и англичани, невиждано пияни”, обясни един от келнерите.

Полицаите извадиха и „скрито оръжие”. Кучета, обути в „кубинки срещу стъкла”, ръмжаха ядосано срещу хулиганите. Англичаните не спираха да пеят песни за терористичната ирландска организация ИРА, за свалените германски бомбардировачи и националния химн „Господи, пази кралицата”.

18 години по-късно Марсилия отново пламна в английски огън. На Мондиал '98 това се случи на мача срещу Тунис. Враговете бяха местните фенове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят