Принц Филип, херцогът на Единбург - Колоната на трона

Британският принц Филип навърши 95 години. Той е съпруг на кралица Елизабет Втора от почти 70 години. Често пъти дразнещ и прям до грубост, но в същото време и забавен, той е най-известен с множество изцепки и гафове. Казват, че за някои от тях е виновна любовта му към чашката. Самият той се определя като “свадлив стар мръсник”. Но принц Филип остана верен на поетия дълг - да бъде до кралицата, макар за един мъж да е трудно да бъде в сянката на жена си.

Принц Филип, който носи титлата херцог на Единбург, винаги е бил сигурна опора на съпругата си - кралицата на Великобритания. Любимец е на таблоидите заради нетипичното за кралска особа поведение.

През 2015 г. той е засечен да крещи по фотограф: “Направи шибаната снимка най-после!” Друг негов сериозен гаф е обръщението му към протестиращи за неизплатени заплати работници: “Кого искате да изцедите сега”, казва им той.

Чувството му за хумор неведнъж прекрачва всякакви граници - “Все пак си успял да се спасиш от изяждане, нали”, изтърсва принцът пред момче, открито след няколко седмици в Папуа-Нова Гвинея.

През 1986 г. прави следното предупреждение към група британски туристи по време на важна държавна визита в Китай: “Ако останете твърде дълго тук, и вашите очи ще се дръпнат.”

Въпреки спечелената репутация, че е студен към децата си, той е смятан за спойката, което държи кралското семейство заедно с оглед на серията от разводи, които имаха три от четирите му деца.

Принцът рядко е показвал “чувствителната си страна”. Все пак писмо на принцеса Даяна разкрива, че тя се е обръщала към него с думите “мой най-скъп татко”. Тя отговаря на негова кореспонденция, в която той й предлага утеха след развода й със сина му принц Чарлз.

Благословен е с стабилно здраве, макар че след като навърши 90 години, е приеман в болница многократно заради най-различни здравословни проблеми. Той преживява сериозна инфекция на пикочните пътища на честванията за диамантения юбилей на трона на жена си - кралица Елизабет II, през 2012 г. Година по-рано му е извършена животоспасяваща операция за поставяне на стент на сърцето.

Принц Филип придружава съпругата си на всичките й пътувания през 2015 г., въпреки че “по лекарски предписания” пропуска посещение на мемориала на загиналите по време на Първата световна война британски войници.

Той рядко говори за чувствата си, но в интервю за Би Би Си признава, че е прокарал пътя си на принципа “проба - грешка”. На друг въпрос - дали се чувства успял, той шеговито отговоря: “На кого му пука какво мисля аз, имам предвид, че въпросът ви е нелеп.”

Принц Филип се ражда на кухненска маса в имение на гръцкия остров Корфу на 10 юни 1921 г. Той е единствен син на принц Андрей Гръцки и Датски (четвърти син на гръцкия крал Георгиос I и кралица Олга) и на принцеса Алис Батенберг. Едва на 18-месечна възраст той е изведен от политически нестабилната Гърция с кораб на британските военноморски сили и е изпратен на Острова. Кара военната си служба именно във военноморските сили и става пряк свидетел на японската капитулация през 1945 г.

Двамата с тогавашната принцеса Елизабет за първи път се появяват като официална двойка през юли 1939-а при обиколката на баща й крал Джордж VI по военноморските бази на английския южен бряг. Влюбената двойка поддържа непрекъсната кореспонденция по време на Втората световна война, но годежът им не е обявен преди юли 1947 г. На 20 ноември същата година двамата се женят в Уестминстърското абатство. След това неговата военноморска служба е прекратена предсрочно.

“Да бъда съпруг на кралицата за мен беше най-важната и отговорна служба”, заявява той.

Принцът е отличен ездач и дори се съревновава за Великобритания на различни международни състезания.

Филип е посланик на добра воля за редица благотворителни организации, сред които Световният фонд за дивата природа (WWF). Той представлява университетите на Кеймбридж и Единбург по света.

Будел подозрение

След сватбата си с бъдещата кралица Елизабет II през 1947 г. получава титлата принц Филип, херцог на Единбург. Година по-късно се ражда и първото им дете - престолонаследникът принц Чарлз. След това идват принцеса Ан (1950), принц Андрю (1960) и принц Едуард (1964). Елизабет се възкачва на престола през 1952 г. след неочакваната смърт на баща и? Джордж VI. Някои кръгове гледали с подозрение на принц Филип заради връзки на негови роднини с германско потекло с нацисткия режим. Изпълнен с енергия и ентусиазъм, принц Филип се надявал да поеме част от обществената дейност на кралицата, но според неофициалната информация той дълбоко страдал, след като висши държавни служители го обрекли на титла и пост с предимно церемониален характер.

За него

Винаги е бил моя опора

Той винаги е бил моята опора, нямаше да бъда това, което съм сега без него. Едно от най-важните решения, които са повлияли на съдбата ми, бе да се омъжа за този човек.

Кралица Елизабет II в речта си по случай златната им сватба през 1997 г.

Скъпият ми татко

Мой скъпи татко, бях трогната от последното ти писмо, но все пак отдавна знаех, че те е грижа за мен. Ти подценяваш своите съвети за брака, които си ми давал. Надявам се да успея да ги послушам, защото са ценни.

Принцеса Даяна (1961-1997), малко след развода й с принц Чарлз през 1996 г.

Повтаряше, че не може да даде името си на своите деца

Баща ми често повтаряше - къде шеговито, къде не: “Аз съм единственият мъж в страната, на когото не е позволено да даде името си на собствените си деца.”

Принц Чарлз, престолонаследник на Великобритания

Винаги е бил пример за мен

Дядо ми винаги е бил пример както за мен, така и за брат ми. Ние се наслаждаваме на всяка негова история от армията, всеки път успява да разкаже дори за най-тежките моменти с неговото неповторимо чувство за хумор.

Принц Уилям, втори в линията за наследяване на британския трон

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица