168 милиона деца по света работят, вместо да учат

168 милиона деца по света работят, вместо да учат, отбелязват от Международната организация на труда по повод Световния ден срещу детския труд - 12 юни, съобщава БНР.

Според доклад на Международната организация на труда децата са принудени от родителите си да работят заради бедността, ниското заплащане и липсата на постоянна работа за възрастните. Често децата участват в снабдителни вериги, разпространени в селското стопанство и рибарство, производството, услугите и строителство. Във веригата за доставки детският труд може да се използва в малки работилници или в частни домове и това го прави труден за откриване и контрол.

Стандартите на Международната организация на труда са разписани в Конвенция 182 относно забраната и незабавни действия за ликвидирането на най-тежките форми на детския труд и Конвенция 138 относно минималната възраст за приемане на работа.

България е страна и по Конвенцията за правата на детето на ООН, в която се признава правото на всяко дете да бъде защитено от икономическа експлоатация и от извършване на каквато и да е работа, която крие опасност да навреди на здравето или на физическото, умственото, духовното, моралното или социалното му развитие. Според Кодекса на труда минималната възраст за приемане на работа у нас е 16 години и е съобразена с с установената в Конституцията възраст за задължително образование.

През миналата година от Инспекцията по труда са поискани 2709 разрешения за наемане на лица под 18 г. Дадени са 2605 разрешения, от които 92 за лица под 16 г. За петте месеца на тази година от 600 разрешения за наемане на лица под 18 години са дадени са 506 разрешения, като при лицата под 16 са поискани 15 и са дадени 11 разрешения. Целта на Международната организация на труда е до 2025 г. да се заличат всички форми на детския труд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят