В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Кунева: Кандидатът за президент на РБ трябва да може да обединява

„Кандидатът на Реформаторския блок за президент трябва да може да обединява. Трябва да може да стабилизира и в същото време да предлага визия за бъдещето. В тази мажоритарна фигура трябва да се види гаранция за нормално общуване между институциите и нормална държава въобще“. Това заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева.

„Ние не изключваме нито една възможност. Кандидатът може да е човек с много голям национален престиж, който не е част от блока, но е готов да изрази неговите стремежи или може да е човек от средите на РБ, който да може да обединява и да е с достатъчно традиции в дясно център“, каза тя и допълни, че ДБГ е готова да обсъжда всички тези варианти с партньоритеси в РБ.

По думите на Кунева на един конгрес трябва да бъдат решени много други въпроси освен този за лидера – как да се взимат решенията в блока, кои изискват нормално и кои 2/3 мнозинство, какви да са органите на РБ и тн. Тя посочи, че подготовката на подобен конгрес е изключително тежка задача, която не може да бъде осъществена в толкова кратки срокове преди края на юли.

Според лидера на ДБГ общото явяване на РБ на кандидат-президентските избори не може да буди спорове, защото още в учредително споразумение е разписано, че Блокът ще мине цял цикъл от избори заедно. „Не виждам защо се разсейваме от нещо, което сме си обещали, сигурни сме, че ще го изпълним и нямаме съмнение, че трябва да се случи.
РБ е много повече от партиен проект, той е национален“, каза Кунева. Тя подчерта, че ДБГ работи за запазването на единството на Блока с целенасочени действия в тази посока. Искаме стабилност, предвидимост и нормалност.

На въпрос за самопредлагането на лидера на ДСБ Радан Кънев за кандидат, Кунева коментира, че всеки може да има лични желания, ако счита, че това е прилично. Но РБ не е издигал обща кандидатура за президент и е добре личните желания да си останат на това поле. „Кандидатът на РБ трябва даможе да обедини РБ и всички да го харесват“, каза още тя.

По отношение резултатите от матурите, Кунева коментира, че те трябва да действат като сигнали за действия. Ако през 2009, 2013 или 2016 г. имаме сигнал, че един випуск или един регион не са се представили добре, ние трябва да направим план как това да се промени – месец по месец, година по година. Тя посочи, че в момента в образователното министерство се изготвя именно такъв план на анализа на резултатите от матурите, който
ще бъде представен есента.

„Затова е важна стабилността на образованието. Една голяма част от нещата, които законът сега залага, ще бъдат видни след 10-12 години – затова освен с действия трябва да се въоръжим и с търпение. Резултатите няма да бъдат нито в моя мандат, нито на следващия министър“. По думите й обаче обществото не бива да губи фокус от образованието. Затова и се прави учителският събор на 19 юни, който да постави
реформата в центъра на общественото внимание. До момента има над 2000 въпроси от учители преди събора.

Вицепремиерът посочи, че в момента се провеждат три реформи – на училищното образование, на висшето, което да осигурява връзката с пазара на труда и на науката, която да създаде научни центрове, за да може блестящите български умове да се развиват в страната. „Образование и инфраструктура са формулата за успех на всяка държава. Всеки лев похарчен за образование е инвестиция, а не разход“, обобщи
Кунева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.