Тутракан се бори с два обекта да стане част от световното културно наследство на ЮНЕСКО

Нови два родни обекта може да влязат във Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, предаде БТВ. Ако идеята стане факт, заслугата ще е на община Тутракан.

В общината е постъпила молба да бъдат посочени два обекта, които да се включат в националната научна комисия към ЮНЕСКО-България. Специалистите избрали архитектурния ансамбъл „Рибарска махала" и Етнографския музей на дунавския риболов и лодкостроене.

„Рибарската махала е естествено обособило се рибарско селище по поречието на реката. Това са възрожденски къщи от периода на Възраждането, автентични малки схлупени къщи”, описва директорът на местния исторически музей Петър Бойчев.

В китното местенце туристите могат да се запознаят с рибарския поминък, предметите, домашния бит и уюта на уникалната махала. Могат да опитат тутраканската рибена чорба и качамака, да видят на живо как се плетат мрежи. Впечатленията за бита и занаятите допълва и Етнографският музей.

„Рибарският музей е единствен по поречието на реката. Той е открит през 1974 г. като там са изложени всички необходими пособия за риболов и уреди - от античността до наше време. Така че няма тайни в риболова”, разказа Бойчев.

Посетителите могат да видят и заснети демонстрации на някогашни риболовни практики. Например как се примамва рибата с плясък по водата.

„Ние се надяваме тези обекти да бъдат одобрени и включени в туристическия справочник и културния календар към ЮНЕСКО - България, след което общината ще предприеме стъпки за тяхното включване под защитата на ЮНЕСКО”, заяви заместник-кметът на община Тутракан Петя Князова.

Ако това се случи, жителите се надяват значително да се повиши интересът на туристите към стария рибарски град.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини