Косово иска да се учи на туризъм от Банско

„Банско е не само зимен курорт , а и сериозен летен такъв. Все повече туристи от Косово го посещават,което е добър атестат за нас, след като нямаме целенасочена реклама в тази балканска държава. Планираме за в бъдеще да присъстваме на туристическите борси, организирани в Прищина, защото нашата цел е да презентираме курорта, така че да увеличаваме туристите. Ние не познаваме Косово като страна и трябва да засилим контактите между нашите държави, за да подобрим туристопотока и в двете посоки”.

Това каза кметът Икономов по време на срещата си с Председателя на Народното събрание на Република Косово, Кадри Весели.

На разговорите бяха обсъдени постиженията на Банско в сферата на туризма, развитието му като целогодишен курорт и излизането му на световната сцена, както и възможността Косово да се учи от добрите практики на града под Тодорка.

„Ще направя всичко възможно да обменим опит между Косово и Банско в областта на туризма. Този регион е едно прекрасно място за активна почивка. Вашият град е великолепен. Аз се гордея с него, гордейте се и вие“ – бяха думите на Председателя на народното събрание на Косово.

В рамките на срещата, г – н Весели покани Банско да вземе участие в бизнес форум в Косово, който ще се проведе през есента. От българска страна, в него ще се включат представители на националната и местната власт,бизнеса и туризма. Целта му е представянето на българските туристически дестинации на косовския пазар и затвърждаването на добрите отношения между двете държави.

В знак на уважение и добросъседство, кметът Икономов връчи на своя гост почетния знак на община Банско, който пък от своя страна му подари символа на Прищина.

„За нас е важно да изградим добри партньорства в политиката, икономиката и културата, а това става, когато си имаме доверие и градим здрави мостове по между си. Аз държа да използвам потенциала на двете държави по отношение на бизнеса и обмена на туристите между тях. Неслучайно Банско е част от официалната програма на г-н Весели със своя доказан опит в сферата на туризма и местното самоуправление”, коментира депутата Георги Андонов от ГЕРБ, който бе основния инициатор и домакин на парламентарната делегация от Косово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес