Бизнес и експерти обсъждат развитието на науката

Представители на работодателските организации у нас, БАН и международните търговски камари ще обсъждат днес Националната стратегия за развитие на научните изследвания до 2025 година. Дебатите са организирани от Министерството на образованието и ще се проведат в сградата на София тех парк с начален час 10,00.

Планът бе публикуван през миналата седмица от министерството, оглавявано от Меглена Кунева.

В него има приоритети, които трябва да бъдат реализирани в идните години. Очаква се с тяхното прилагане секторът на научните изследвания да повиши своята ефективност.

Според заложеното в стратегията отпусканите средства за наука трябва да достигнат 1,5 процента от Брутния вътрешен продукт до 2020 г. Друга цел е да се повиши публичното финансиране (инвестициите), което на този етап е оценено като „много ниско“.

В плана е начертана и реформа в научно-изследователската система, както и по-висока ефективност на науката в полза на икономиката на страната. Ще бъде предложен и усъвършенстван модел на финансиране на научните изследвания, който ще стимулира конкуренцията - това трябва да доведе до по-добри резултати.

Ще бъде изграждана и модерна административна структура за качествено управление на политиките и програмите за научни изследвания и иновации и обучение на експертен състав.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини