В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Преименуват половината училища в страната

От 1 август Средните общообразователни училища стават Средни училища, Оздравителните училища също стават Средни училища, Прогимназиите стават Основни училища от 1-ви до 7-ми клас. При езиковите гимназии промяна нямало да има, съобщи БНТ.

„Това нито ще доведе до промяна на трудово правните отношения, нито ще доведе до нещо друго освен смяна на документацията, която обаче е работа на директорите на нашите училища“, смята Наталия Михалевска от Дирекция „Организация, контрол и инспектиране“.

От 1 август до 15 септември всички училища трябва да сменят дневниците на паралелките, печатите си, учебната документация, трудовите договори, да получат нов Булстат, да пререгистрират банковите си сметки. Това, според министерството, нямало да струва средства, а време и усилия.

„Август месец ще си имаме ето такива занимания, за някои може би това е реформата в образованието, но на практика такава няма всъщност. Ние сме наясно, че няма да почиваме това лято, така че ще свършим тази работа, въпросът е… в смисъла е въпросът всъщност“, каза директорът на 125-то СОУ в София Ирена Анастасова.

„Името не прави промяната, промяната трябва да бъде направена отвътре. Проблем ли беше да останете СОУ, общообразователно, извън реформата ли е тази думичка? Според мен не е извън реформата, но факт а е факт – вече няма да сме СОУ“, заяви Нели Костова, директор на 32-ро СОУ „Св. Климент Охридски“.
В

същност случаят със столичното 32-ро СОУ „Св. Климент Охридски“ е много интересен, тъй като от 1 август то ще се нарича 32-ро СУ „Св. Климент Охридски“ почти като Софийския университет.

Костова не очаква да има недоразумения с дублирането на имената.

От просветното министерство обясняват още, че внедряването на новите програми било по-спешно от смяната на имената и обещават да няма наказания за училищата, които не успеят за 45 дни за свършат всичката работа по пререгистрацията. А тя била необходима заради новата структура въведена от законодателя, според която основните училища вече ще са до 7- ми клас, има и нови обединени училища от 1 до 10 клас.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.