Проф. Христо Пимпирев: Мечтая Антарктида да дава повече за човечеството и България да е там

Полицаят заплашвал военния преди смъртта си (обзор) Съдът остави Ангел Желязков в ареста

Иванчева изпързаля правосъдието

Шофьорът на автобуса от катастрофата на магистрала “Тракия”: Казах на пътниците да отворят аварийните кранове и да излязат, аз бях последен

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 24 май 2018

Мая Манолова: Парите за здраве тази година са увеличени, но с това се увеличиха и проблемите

Съдът окончателно пусна АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Ремонтират бул. „Тодор Каблешков“ в София

Ще изграждаме завод за производство на високотехнологични продукти за самолети “Еърбъс”

Над 15 г. се влачи дело за побой Процесът е прекратен по давност без възмездие за извършителите

Ликът на Св. Иван Рилски – дар за папата от премиера Водим във Ватикана и делегацията на Македония

Министър Банов: Културата, която създаваме днес, се превръща в културно наследство утре

Правят регистър на биопроизводителите Формират нов закон за розите

Караме най-старите автомобили в ЕС

Спряха делото срещу Здравков (обзор) Главният архитект на София бе преследван, защото не иска небостъргач в градинка

Преименуват половината училища в страната

От 1 август Средните общообразователни училища стават Средни училища, Оздравителните училища също стават Средни училища, Прогимназиите стават Основни училища от 1-ви до 7-ми клас. При езиковите гимназии промяна нямало да има, съобщи БНТ.

“Това нито ще доведе до промяна на трудово правните отношения, нито ще доведе до нещо друго освен смяна на документацията, която обаче е работа на директорите на нашите училища”, смята Наталия Михалевска от Дирекция “Организация, контрол и инспектиране”.

От 1 август до 15 септември всички училища трябва да сменят дневниците на паралелките, печатите си, учебната документация, трудовите договори, да получат нов Булстат, да пререгистрират банковите си сметки. Това, според министерството, нямало да струва средства, а време и усилия.

“Август месец ще си имаме ето такива занимания, за някои може би това е реформата в образованието, но на практика такава няма всъщност. Ние сме наясно, че няма да почиваме това лято, така че ще свършим тази работа, въпросът е… в смисъла е въпросът всъщност”, каза директорът на 125-то СОУ в София Ирена Анастасова.

“Името не прави промяната, промяната трябва да бъде направена отвътре. Проблем ли беше да останете СОУ, общообразователно, извън реформата ли е тази думичка? Според мен не е извън реформата, но факт а е факт – вече няма да сме СОУ”, заяви Нели Костова, директор на 32-ро СОУ “Св. Климент Охридски”.
В

същност случаят със столичното 32-ро СОУ “Св. Климент Охридски” е много интересен, тъй като от 1 август то ще се нарича 32-ро СУ “Св. Климент Охридски” почти като Софийския университет.

Костова не очаква да има недоразумения с дублирането на имената.

От просветното министерство обясняват още, че внедряването на новите програми било по-спешно от смяната на имената и обещават да няма наказания за училищата, които не успеят за 45 дни за свършат всичката работа по пререгистрацията. А тя била необходима заради новата структура въведена от законодателя, според която основните училища вече ще са до 7- ми клас, има и нови обединени училища от 1 до 10 клас.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.