Община Брегово трябва да ремонтира язовир, съществуващ само на хартия

Снимка: Архив

Пред сложния въпрос да ремонтира липсващ язовир е изправена местната власт във видинската община Брегово. Мястото е пълно с жаби и магарешки бодли и трябва да е язовир, но такъв никога не е имало, освен на хартия. По документи това е язовир "Ракитница", за който Община Брегово има предписание да бъде приведен в техническа изправност, предаде БТВ.

През април специална комисия от експерти пристига, оглежда мястото и открива куп нередности. След това нарежда премахването им, а местната власт е в шок.

"Посетих това място и останах учуден, защото тук няма язовир", сподели кметът на Брегово Минчо Лалов.

Хипотезата на експертите е, че при обилен дъжд дерето можело да се наводни и да прелее. Като се има предвид честите природни катаклизми напоследък, теоретично това би било възможно.

"Не представлява никаква опасност, защото първото няма вода. В най-ниската част естествено при дъждовни води тук се събира за часове вода и за часове си отива. Няма разливи, няма нищо. Някога поземлените комисии просто са си измили ръцете с тази земя, която не може да се ползва и са я предоставили на общините да си бият главата с тази земя. И в момента това е голям проблем за общините", коментира експертът Илиян Борисов.

Кметът на Брегово също е категоричен, че мястото, което се води язовир по никакъв начин не може да създаде опасност за населението или за земеделските площи. Препоръките към община Брегово са да премахне храстите и дърветата по язовирната стена, да почисти коритото и да възстанови основния изпускател.

"Тези предписания са свързани не с пари, а с много пари. И с човешки ресурси", заяви Лалов.

За да не бъде глобена заради лошото състояние на един несъществуващия язовир, общината трябва да го заличи. Това обаче ще й струва по-скъпо, отколкото да го почисти.

Кметът обясни, че процедурата по ликвидация струва най-малко 20 хиляди лева. Средствата трябва да дойдат от бюджета на Община Брегово, а предвидените за такива аварийни ситуации, са между 10 и 12 хиляди лева.

"Предписанията са дадени заради сигурността, а и защото на хартия язовира го има. Следователно общината носи отговорност за състоянието му", коментираха от областната администрация във Видин. За да докаже, че не бяга от отговорност, местната власт показва друг язовир на нейната територия - съвсем истински.

"Обезопасен е, миналата година сме заделили около 6 хиляди лева - пак по предписания. Тези предписания са изпълнени, но считаме, че си заслужава да се поддържа, защото се вижда, че в него има вода", уточни Минчо Лалов.

Докато се чуди как да избегне санкциите за обезопасяването на нещо, което го няма, общината е сериозно разтревожена за друга, реална заплаха - свлачище на пътя към Видин, който води и за Република Сърбия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони