"Ислямска държава" пое отговорност за стрелбата в Орландо

Терористичната групировка „Ислямска държава” пое отговорност за кървавия инцидент, който се случи миналата нощ в гей клуб в американския град Орландо. Стрелецът, който е идентифициран като Омар Матийн се е заклел във вярност на джихадистите преди да извърши най-кървавото масово убийство в историята на Съединените щати, съобщават Ройтерс и Ню Йорк таймс. Стрелбата доведе до смъртта на 50 души, а 53-ма бяха ранени.

Информационната агенция на „Ислямска държава” разпространи още информация, според която времето и целта на нападението са планирани така, че то да бъде насочено към гей общността и да съвпада с Рамазана.

29-годишният нападател Омар Матийн е американски гражданин, но родителите му са от афганистански произход. Той е имал лиценз за въоръжена охрана в щата Флорида - работил е 9 години в една от най-големите частни охранителни компании.От известно време е бил наблюдаван от ФБР.

Бившата му съпруга каза, че я е биел постоянно по време на брака им.„В началото беше нормален и се грижеше за семейството, обичаше да се шегува, да се забавлява. Няколко месеца след сватбата обаче видях, че е нестабилен и полудява без причина. Започнах да се тревожа за сигурността си и след няколко месеца той започна да ме тормози много често физически, държеше ме като заложник и не ми позволяваше да виждам близките си”, разказва Ситора Юсифи.

Политиците в Съединените щати бяха сериозно разкритикувани, че се опитват да извлекат политически дивиденти от кървавия инцидент. Хилари Клинтън напомни, че бойните оръжия нямат място на улицата и обеща да работи за по-строг закон, ако бъде избрана за президент.

Доналд Тръмп призова президента Барак Обама да подаде оставка, защото не е казал и дума за радикалния ислям по време на своето обръщение във връзка със случилото се. Кандидатът за президент републиканците обяви още, че разполага с вътрешна информация, според която стрелецът е крещял „Аллах Акбар”, докато е избивал жертвите си. И втори мъж е бил арестуван в Лос Анджелис с пушки в близост до гей парада, написа Тръмп на личната си страница в „Туитър”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят