Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Министър Захариева: Ще предложа в сряда на МС отхвърления проект на Закона за съдебната власт

„Ще предложа в сряда на МС отхвърления проект на Закона за съдебната власт.“ „Аз наистина не разбрах какво не съгласува ВСС.“ Това каза по БНТ министърът на правосъдието Екатерина Захариева във връзка с отхвърления в четвъртък проект от ВСС в Закона за съдебната власт. „15 милиона лева ще бъдат вложени в рехабилитацията на затворите у нас“, обяви още Захариева.

“Факт е, че аз не съм следила заседанието в подробности, но се запознах като се върнах от Люксембург, където бях на съвет и където приехме изключително важни неща включително и във връзка с поредния атентат. Споразумението например с ЕК и големите доставчици на интернет за езика на омразата, за самообучението чрез интернет . Доста лесно е всеки един човек да се сдобие с оръжие и да влезе в един бар и да застреля 50 човека. Не бива да се случват такива неща и ние трябва да сме внимателни”, каза още Захариева.

„Този законопроект се обсъжда повече от 3 месеца. Отделно от това ВСС участва и в работните групи, участва и в заседанието продължило над 40 часа – на 4 заседания на Съвета за съдебна реформа. Чух абсурдни предложения и коментари на текстове, които те са предложили. Още, когато обсъждахме проекта преди внасяне на Съвет за съдебна реформа на заседание на ВСС, не на заседание на Съвет за съдебна реформа, ВСС предложи този вариант на текст за оценка на членовете на ВСС”, обясни правосъдният министър. „Точно там са имали бурни дебати по този текст, единодушно не са го одобрили и редица други текстове, които са дошли в дебат на работни групи и предложени от самия ВСС. Дори един от членовете е предложил нещо абсурдно – да не го съгласуват, защото противоречало на сегашния закон, че нали го изменяме сегашния закон”, уточни Захариева.

„Аз се надявам ако има някакви конструктивни предложения те да бъдат изпратени днес най-късно, защото вече две седмици след Съвет за съдебна реформа този законопроект е на поредното обсъждане. Надявам се да е станало някакво недоразумение и все пак, когато влезе в парламента да имат по конструктивна позиция, защото в противен случай както един от членовете на ВСС беше казал никой няма да ги слуша вече”, категорична бе министър Захариева.

„15 милиона лева ще бъдат вложени в рехабилитацията на затворите у нас“, обяви още Захариева. Тя уточни, че в момента има едно-две производства срещу директори на затвори и дали те ще бъдат отстранени ще стане ясно в най-скоро време след становище на инспектората. Тя съобщи още, че проверките в местата за лишаване от свобода стават все по-чести. Предстои да бъде обявена нова процедура за електронни гривни на затворниците.

„Прекратих процедурата, защото беше направена така само една от фирмите да участва. Има много, които могат да предоставят услугата, трябва всички да се конкурират с цена. Тези промени са направени и скоро ще открием новата процедура. Трябва, когато се преустанови присъдата, не трябва движението на документи да е 14 дни“, каза правосъдният министър.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.