Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Собственик на старозагорска автошкола: Интерактивният софтуер на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ действа избирателно

Митко Трайков, собственик на старозагорска автошкола, заяви по БТВ, че не може да запише курсистите си за изпити чрез интерактивния софтуер на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. Той изрази становище, че системата действа избирателно – срива се, но не за всички фирми, предлагащи шофьорски курсове.

„Отначало мислехме, че проблемът е при нас. Променихме програмата на интернета, като мислехме, че интернетът е слаб, компютъра обновихме, но проблемите продължаваха. Тогава започнахме да мислим, че има манипулация върху софтуера”, обясни той.

Собственикът има съмнения, че това става в негов ущърб. Причината е, че преди година той е сезирал институциите, че софтуерът за полагане на теоретичния изпит е манипулиран и е възможно определени курсисти да получават помощ при решаване на листовките. Извършена е проверка. Данни за нарушения обаче няма. Четири седмици след подаването на жалбата школата на Трайков се оказва без достъп до системата.

„Системата, оказва се, действа избирателно – срива се, но не за всички фирми, предлагащи шофьорски курсове“, твърди собственикът на школа. „Когато пресяхме информацията, се оказа, че тези фирми, които нямат проблеми, те всъщност са близки до хората в Изпълнителна агенция”, посочва още той.

„Случвало се е да пропускаме седмици, да не можем да хванем дата, защото програмата блокира”, казва Трайков.

От Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ и фирмата, поддържаща системата, обясняват проблемите със слабости в софтуера. Въвеждането на данните на всеки курсист отнема средно по 10-15 секунди. Според системните регистри обаче определени автошколи регистрират курсисти за време под 5 секунди.

„Това ни навежда на мисълта, че най-вероятно имаме работа с отсрещната страна със скриптове, които автоматизирано да извършват тази дейност. Доколкото успяхме да разберем има фирми, които продават скриптове на автошколите, т.е. автошколите отиват, дават пари и купуват такъв скрипт”, коментира Камен Несторов, IT директор.„За мен е много трудно да кажа дали използването на такъв скрипт е нещо незаконно, тъй като от една страна аз си автоматизирам процеса”, допълни той.Скриптът е софтуер, който автоматично регистрира курсистите в системата. Законно или не, използването му дава предимство с бързината на вписване на данните. Това натоварва системата и я блокира.

„Най-доброто решение за нас е въвеждане на „капове“, за да не може подобни скриптови операции да влияят и на други автошколи”, отбеляза Несторов. „За съжаление, това технологично решение ще затрудни леко всички други фирми, които се опитват да регистрират кандидати, въвеждайки случайно генерирани цифри”, поясни още той. Друго възможно решение е и даване на повече дати за изпити. Така борбата за места ще е по-малка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.