Оперният фестивал "Сцена на вековете" на Царевец стартира със световно премиерно заглавие

Със световно премиерно заглавие стартира на 15 юли Летният сезон на българските оперни театри "Сцена на вековете" във Велики Търново. На откритата сцена в крепостта Царевец Театрално-музикален продуцентски център-Варна ще представи мюзикъла "Граф Монте Кристо" по едноименния роман на Александър Дюма. Автор на музиката и либретото е едно от големите имена на Холивуд - Ив Деска.

Роденият през 1949 г. във Франция творец е световноизвестен либретист, текстописец, композитор и продуцент, който работи в САЩ, Франция, Италия и Великобритания. Записи на негови песни правят музикални идоли като Мишел Сарду, Елвис Пресли, Глория Гейнър, Пол Анка, Селин Дион и др. Отличаван е с редица престижни награди и e управлявал големи музикални компании и телевизионни канали. Продуцира мащабни музикални събития, сред които първата изява на тримата тенори Павароти, Доминго и Карерас през 1990 г. Над 60 милиона записи на неговите композиции и продукции са продадени в световен мащаб.

Мюзикълът "Граф Монте Кристо" се поставя за първи път в света от Театрално-музикален продуцентски център-Варна. В зрелищния спектакъл равностойно са представени певческо и танцово изкуство, съчетани със съвременни технологични и сценографски решения на 3D мапинг.

Режисьор на постановката е Петко Бонев, диригент Страцимир Павлов. Сценографията и костюмите са дело на Ася Стоименова, хореографията - на Мариана Крънчева. 3D мапингът, в който оживява замъкът Ив заедно с динамичния увлекателен сюжет на Александър Дюма, е на Полина Герасимова. В главните роли на Александър Дюма, Едмон Дантес и граф Монте Кристо публиката на Царевец ще види Милен Иванов, Борис Луков и Димитър Марков.

На 5 август Театрално-музикален продуцентски център-Варна ще представи на "Сцена на вековете" балета "Дон Кихот" от Лудвиг Минкус. Хореограф на спектакъла, в който участват водещи солисти от Държавния театър за опера и балет в Красноярск и Държавна опера Варна, е заслужилият артист на Русия Сергей Бобров.

Летен сезон на българските оперни театри се организира Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм "Цааревград Търнов" и е отличен с престижния лейбъл "Европейски фестивали" за 2015-2016 година.

В афиша на културния форум тази година са включени и операта "Набуко" от Джузепе Верди. Това е копродукция на Държавна опера - Стара Загора и Държавна опера- Бургас, кято ще бъде представена на 23 юли. На 29 юли зад крепостните стени на Царевец ще е спектакъла "Аида" от Джузепе Верни на Държавна опера - Русе. Операта "Кармен" от Жорж Бизе пък е копродукция на Държавна опера - Стара Загора и Държавна опера- Бургас и ще може да бъде гледана на 27 август.Рок операта по музика на Андрю Лойд Уебър "Исус Христос суперзвезда" на Държавна опера - Пловдив е предвидена за 3 септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура