Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

Повдигнаха обвинение на виновник за взрив в Севлиево със загинало момче

Окръжната прокуратура в Габрово привлече като обвиняем 54-годишен мъж за причинена смърт на 10-годишно момче и средна телесна повреда на 15-годишната му сестра при професионална непредпазливост.

Кървавата драма се разиграла около 23 часа на 8 март 2014 г.В злополучната вечер възникнала мощна експлозия в едноетажна жилищна сграда на ул.“Васил Левски“ №54 в Севлиево. При избухване на взрива в къщата са се намирали сами две деца – Анатоли и сестра му Александрина. Децата били откарани в болница, но пострадалото момче починало от тежките травми. Сестра му била е спасена, благодарение намесата на лекарите в „Пирогов“ в столицата.

При взрива къщата е била напълно унищожена и частично са били повредени съседни сгради.

Първоначалните две работни версии на разследването за причината за инцидента са изградени върху възможните източници за изпускане на газ. Семейството ползвало 3-литрова туристическа газова бутилка, която е намерена на местопроизшествието или теч от газопреносната мрежа за природен газ за битово потребление.

За изясняване на обстоятелствата в хода на разследването са разпитани над 40 свидетели и са извършени множество огледи. Изготвени са експертизи – две съдебно-медицински за нараняванията на децата, няколко оценителни, инженеро-техническа, допълнителни технически експертизи, комплексна тройна взривно-пожарна. Поради липсата на категоричност в заключението й е бил назначен повторен взриво-пожарен анализ. Извършени са следствени експерименти. Анализирана е и голям обем документация по случая.

От заключението на повторната взриво-пожарна експертиза е установено, че причината за експлозията е нагнетяване на газ в жилището и възпламеняването й от искра. Доказано е с категоричност, че газовата бутилка, открита в жилището няма дефекти и не е имало теч на газ от нея.

При огледа на местопроизшествие е открита спукана тръба на газопреносната мрежа, стопанисвана от газоразпределителното дружество „Севлиевогаз 2000″АД-Севлиево, намираща се в непосредствена близост до канализацията на взривилата се къща. Газ от спуканата тръба е навлязла в жилището през канализацията и се е концентрирала в него.

Анализът на доказателствата по делото сочи, че са допуснати съществени нарушения на правилата за безопасност при пренос и разпределение на газ от страна на длъжностно лице в газоразпределителното дружество „Севлиевогаз 2000″АД-Севлиево, което стопанисва преносната мрежа.

С постановление , утвърдено от наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура в Габрово, главният инженер на „Севлиевогаз-2000″АД-Севлиево е привлечен като обвиняем. Той ще отговаря за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, каквото е разпределението на природен газ. Обвиняемият е нарушил Закон за енергетиката, Наредба за устройството и безопасната експлоатация на преносните и разпределителни газопроводи и на съоръженията, инсталациите и уредите за природен газ, Правила за управление на газоразпределителни мрежи приети от ДКЕВР.

„Поради особено усложнена фактическа обстановка на случая, с постановление на заместник-главен прокурор при ВКП, разследването по досъдебното производство, е възложено на Национална следствена служба. Сформиран е разследващ екип, ръководен от наблюдаващ прокурор от Окръжната прокуратура в Габрово. По разпореждане на главния прокурор, делото е взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна прокуратура – Велико Търново“, съобщиха от Апелативната прокуратура в старата столица.

Под ръководството на държавното обвинение се извършват следствени действия по приключване на делото.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.