Повдигнаха обвинение на виновник за взрив в Севлиево със загинало момче

Окръжната прокуратура в Габрово привлече като обвиняем 54-годишен мъж за причинена смърт на 10-годишно момче и средна телесна повреда на 15-годишната му сестра при професионална непредпазливост.

Кървавата драма се разиграла около 23 часа на 8 март 2014 г.В злополучната вечер възникнала мощна експлозия в едноетажна жилищна сграда на ул."Васил Левски" №54 в Севлиево. При избухване на взрива в къщата са се намирали сами две деца - Анатоли и сестра му Александрина. Децата били откарани в болница, но пострадалото момче починало от тежките травми. Сестра му била е спасена, благодарение намесата на лекарите в "Пирогов" в столицата.

При взрива къщата е била напълно унищожена и частично са били повредени съседни сгради.

Първоначалните две работни версии на разследването за причината за инцидента са изградени върху възможните източници за изпускане на газ. Семейството ползвало 3-литрова туристическа газова бутилка, която е намерена на местопроизшествието или теч от газопреносната мрежа за природен газ за битово потребление.

За изясняване на обстоятелствата в хода на разследването са разпитани над 40 свидетели и са извършени множество огледи. Изготвени са експертизи - две съдебно-медицински за нараняванията на децата, няколко оценителни, инженеро-техническа, допълнителни технически експертизи, комплексна тройна взривно-пожарна. Поради липсата на категоричност в заключението й е бил назначен повторен взриво-пожарен анализ. Извършени са следствени експерименти. Анализирана е и голям обем документация по случая.

От заключението на повторната взриво-пожарна експертиза е установено, че причината за експлозията е нагнетяване на газ в жилището и възпламеняването й от искра. Доказано е с категоричност, че газовата бутилка, открита в жилището няма дефекти и не е имало теч на газ от нея.

При огледа на местопроизшествие е открита спукана тръба на газопреносната мрежа, стопанисвана от газоразпределителното дружество "Севлиевогаз 2000"АД-Севлиево, намираща се в непосредствена близост до канализацията на взривилата се къща. Газ от спуканата тръба е навлязла в жилището през канализацията и се е концентрирала в него.

Анализът на доказателствата по делото сочи, че са допуснати съществени нарушения на правилата за безопасност при пренос и разпределение на газ от страна на длъжностно лице в газоразпределителното дружество "Севлиевогаз 2000"АД-Севлиево, което стопанисва преносната мрежа.

С постановление , утвърдено от наблюдаващия прокурор от Окръжната прокуратура в Габрово, главният инженер на "Севлиевогаз-2000"АД-Севлиево е привлечен като обвиняем. Той ще отговаря за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, каквото е разпределението на природен газ. Обвиняемият е нарушил Закон за енергетиката, Наредба за устройството и безопасната експлоатация на преносните и разпределителни газопроводи и на съоръженията, инсталациите и уредите за природен газ, Правила за управление на газоразпределителни мрежи приети от ДКЕВР.

"Поради особено усложнена фактическа обстановка на случая, с постановление на заместник-главен прокурор при ВКП, разследването по досъдебното производство, е възложено на Национална следствена служба. Сформиран е разследващ екип, ръководен от наблюдаващ прокурор от Окръжната прокуратура в Габрово. По разпореждане на главния прокурор, делото е взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна прокуратура - Велико Търново", съобщиха от Апелативната прокуратура в старата столица.

Под ръководството на държавното обвинение се извършват следствени действия по приключване на делото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право