Нулева инфлация през май

Хармонизираният индекс на потребителските цени за май 2016 г. спрямо април 2016 г. е 100.0%, т.е. месечната инфлация е 0.0%, съобщават от Националният статистически институт.

Най-сериозно е поскъпването при бензина А98, чиято цена се увеличава с пет на сто през май спрямо месец по-рано. Дизелът поскъпва с 3,6 на сто, а цената на най-масовия бензин - А95 е с 3 на сто по-висока.

По-високите цени на горивата се отразяват и върху поскъпване на транспорта. Цигарите също продължават бавно да поскъпват. Това бе прогнозирано в множество анализи, тъй като през май бандеролите със старите цени вече бяха на изчерпване дори за вносните цигари.

От началото на годината акцизът върху тютюневите изделия се увеличи, но продуктите със старите цени са достъпни на пазара до изчерпване. При хранителните продукти също се отчита поскъпване, като то е най-сериозно при пресните плодове - с повече от 13 на сто.

Това бе прогнозирано в множество анализи, тъй като през май бандеролите със старите цени вече бяха на изчерпване дори за вносните цигари. От началото на годината акцизът върху тютюневите изделия се увеличи, но продуктите със старите цени са достъпни на пазара до изчерпване.

При хранителните продукти също се отчита поскъпване, като то е най-сериозно при пресните плодове - с повече от 13 на сто.

Инфлацията от началото на годината (май 2016 г. спрямо декември 2015 г.) е минус 1.5%, а годишната инфлация за май 2016 г. спрямо май 2015 г. е минус 2.5%.

Средногодишната инфлация за периода юни 2015 - май 2016 г. спрямо периода
юни 2014 - май 2015 г. е минус 1.2%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика