Борисов обеща: България повече няма да е на студено през зимата

България повече няма да остава на студено зимата. Това каза на официалното откриване на реконструираната компресорна станция "Петрич" министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

„С тази инфраструктура, която изградихме, вече никой няма полза да заобиколи България. Ние сме си свършили нашето домашно и сега чакаме европейския газов хъб „Балкан“ да действа и да разпределя газ за региона. Ние не сме против никого, като сме си осигурили възможност да не бъдем заобикаляни, да не бъдем принуждавани и да създадем най-важното: конкуренция между доставчиците“, каза още Борисов.

По думите му, когато има няколко доставчици, цената е една, а когато е само един – е различна. „Това е една голяма инвестиция, която сме направили за бъдещето. До този момент „Булгартрансгаз“ с 60 компресора работеше, а сега 4 компресора вършат цялата тази дейност. 50% е паднало потреблението на газ“, обясни премиерът.

"За период от няколко месеца – от октомври 2015 г. до април 2016 г. – успяхме да въведем в експлоатация няколко компресорни станции, които са част от газопреносната ни система – „Странджа”, „Ихтиман” и „Лозенец”. С въвеждането в експлоатация днес и на четвъртата – КС „Петрич” – приключва първият етап от модернизация на мрежата.

Финансирането на проекта за рехабилитация на станциите е извършено от "Булгартрансгаз" ЕАД със собствени средства, чиято обща стойност е 220 млн. лв. Модернизацията на КС „Петрич” е за близо 35 млн. лв., като в тези средства са включени монтажът на нов компресор и изграждане на съоръжения, с които да се осигури възможност за работа на компресорната станция в пълен реверсивен режим, чрез който да се определя посоката на газоподаването. По този начин се гарантира сигурността на доставките при евентуална криза.

Тази година започват подготвителните дейности от втория етап на модернизация на газопреносната мрежа", съобщи във фейсбук профила си премиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини