Сезонът във Варна започна със забрана за къпане

Снимка: Даниела Фархи

Морето пред Офицерския плаж във Варна отново е опасно мръсно, а къпането - забранено. Ограничителната мярка наложи Регионалната здравна инспекция след анализ на първите за сезона проби от водата. Резултатите показват двукратно завишени нива на ешерихия коли и чревни ентерококи, обясни директорът на РЗИ д-р Дочка Михайлова.

Според нея забраната за къпане ще важи поне десетина дни, като през това време проби ще се вземат на всеки 3 дни. Ако в три поредни замервания микробиологичните показатели се окажат в нормите, къпането ще бъде разрешено. Дъждовете през последните дни обаче не вещаят скорошна отмяна на ветото, тъй като морето пред красивия плаж се замърсява при всеки порой от близкия Шокъров канал. В него се вливат пълните с нечистотии води от три градски дерета.

Заради язвата край брега от години Офицерският плаж е сочен като рисков в докладите на Европейската агенция по околна среда. След юнския потоп през 2014 г., когато бяха изтръгнати и решетките за едрогабаритни боклуци, плажът нееднократно бе затварян за къпане от здравните власти. Това доведе до отказ на концесионера да го стопанисва за сезон 2016. В опит да намери наемател Министерството на туризма раздели проблемната ивица на 3 части. До момента интерес има само към една от тях, но договор не е подписан. Генералното решение на проблема е дълбоководното заустване на отпадните води на 430 метра от брега, което обаче ще стане факт най-рано за следващото лято. Офицерският плаж е единствената зона със замърсена вода, показа първият мониторинг на РЗИ в общо 23 пункта в града и региона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони