Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

България получи висока оценка от Швеция за овладяване на бежанската криза

Снимка: Веселина Ангелова

България се справя много добре като външна граница на Шенген и по отношение на бежанската криза. Тази висока оценка е дадена на страната ни от парламента на Швеция пред зам. председателя на Народното събрание Иван Иванов и делегация от наши депутати.

Българските парламентаристи са имали среща със зам. председателя на Риксдага Тобиас Билстрьом, както и с председателите на комисиите по социална политика, вътрешен ред и правни въпроси и отбрана. Освен това нашата делегация е направила работно посещение в бежански лагер, който се намира на 80 км. от столицата Стокхолм. В скандинавската държава са коментирани още темите за противодействие на корупцията, социалната политика и модернизацията на нашата армия, но основният акцент е бил върху емигрантската вълна към Европа.

Иван Иванов обясни, че целта на посещението е да се развие междупарламентарното сътрудничество, интензифицирането на политическите контакти между двете държави, както и обмен на добри управленски практики.

“Швеция, заедно с Германия, са най-привлекателните европейски държави за бежанците. Само за миналата година в Швеция са приети 150 000 бежанци от Сирия, Иран, Ирак и Афганистан, а 30 % от тях са в детска и младежка възраст и обикновено непридружени от възрастен. Преди три месеца тяхната държава е въвела вътрешен граничен контрол и в момента системата е в процес на усъвършенстване, защото и там има проблеми от гледна точка на големия брой желаещи да влязат в Скандинавската държава”, информира Иван Иванов.

Той допълни, че шведските държавници са оценили високо фактът, че страната ни се справя с проблема, а българската делегация е подкрепила желанието на Швеция за въвеждане на квотния принцип.

“Шведите прилагат европейския квотен принцип и на национално вътрешно ниво, като критерият за разпределение на бежанците по общини е стандарта на живот, ниво на трудова заетост и приетите до сега бежанци, защото държавата има традиция по отношение на емигрантите, които са пристигали там на няколко големи вълни от Втората световна война насам. През 70-те години е имало емигрантска вълна от Чили, когато са приети около 40 000 души, после през 90-те години в страната пристигат близо 70 000 човека, в следствие на Югославската криза. Ако България вижда проблем в бежанците, то Швеция вижда възможност в тях да реши проблема с обезлюдяването и застаряването на населението си. Затова там инвестират в обучението и квалифицирането на бежанците, които биват учени да спазват местните закони и са прогонени от техните държави от войните”, коментира Иванов.

Той уточни, че в Швеция, докато тече процеса на регистрация и оценка статута на бежанците, което обикновено отнема до 6 месеца, доброволчески неправителствени организации обучават тези хора на език и различи умения с идеята, че ранното инвестиране в тях ще се възвърне след като емигрантите придобият шведско гражданство. Преди три месеца около 1000 чужденци след 5-годишно пребиваване в държавата са получили такъв статут.

“Шведските ни домакини останаха доста учудени, че у нас има обезлюдени цели села и пусти къщи, които биха могли да се предоставят на такива хора. С подходяща интеграционна политика, така могат отчасти да се решат проблемите на трудовия пазар и демографията”, изтъкна Иванов.

По отношение на съдебната реформа зм шефът на парламента и депутат от Реформаторския блок ги е уверил, че макар и бавно, се работи в тази посока, а шведите са посочили, че това е важно условия пред бъдещи чуждестранни инвеститори. Домакините са проявили подчертан интерес към одобрения проект за модернизация на армията и закупуване на нов изтребител. В Швеция се произвеждат самолети “Грипен” , а българска експертна група към Министерството на отбраната е оценила този самолет, като един от трите, отговарящи на изискванията за модернизиране на военния арсенал. Българските парламентаристи са предали покана от Цецка Цачева за официално посещение у нас ръководството на шведския парламент, в лицето на неговия председател и зам. председател.

“Швеция не е член на НАТО и от повече от 200 години не е водила военни действия. Тя не сключва военни съюзи, но си сътрудничи индивидуално като сключва двустранни споразумения. Държавата има практика да закрива посолствата си в страни като нашата, за които няма потенциална опасност от военни конфликти”, каза Иван Иванов.

Според него след посещението шведите са поели ангажимент да създадат парламентарните групи за приятелство с България, което не е устойчива практика при тях, но целта за развитие на още по-интензивни политически отношения с България ги е мотивирала да положат усилия за това.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.